“Der skal være lige adgang til lægehjælp, uanset hvor man står i en konflikt”, siger læge Niels Munksgaard Søndergaard, som nu er draget til byen Misrata i Libyen.
Her skal han i to måneder tilse indsatte i byens tre fængsler.
Antallet af fanger i både de to civile og det militære fængsel er mangedoblet efter kampene i den nærliggende by Sirte, og indtil det libyske sundhedssystem er i stand til at tage sig af dem, arbejder Læger uden Grænser (MSF) sammen med libysk sundhedspersonale.
– En af grundpillerne i vores arbejde er, at der skal være lige adgang til hjælp for alle, uanset hvad der er gået forud. Mange fanger er ikke blevet tilset, og det er det, jeg skal være med til, siger han.
I forvejen har MSF to læger, fire sygeplejersker, to psykologer og en logistiker i Misrata, og en kirurg og en anæstesilæge er på vej for at støtte dem.
– Jeg regner med, at en del af arbejdet bliver pleje af sår efter operationer. Der er formentlig også stadig ubehandlede krigsskader, og så opstår der som regel en del diarré og infektionssygdomme, når man stuver mange mennesker sammen, siger Niels Munksgaard Søndergaard.
Det er anden gang, den 37-årige aarhusianer rejser ud med MSF. I 2009 arbejdede han i ni måneder i Indien med mobile klinikker blandt mennesker, der er flygtet efter konflikt mellem regeringshæren og maoistiske oprørere i delstaten Chhattisgarh.
Niels Munksgaard Søndergaard har orlov fra sit arbejde på Regions-hospital Randers, hvor han er er i gang med specialeuddannelsen i almen medicin.
En del af fritiden bruger han på de jyske landeveje på vej til eller fra et foredrag om Læger uden Grænsers arbejde. I september blev han desuden valgt som suppleant til organisationens bestyrelse.