Kirsten Madsen og Jakob Sloth Yigen Madsen er taget til Nepal for AIDS-Fondet for at starte et nyt forebyggelsesprogram, der skal hjælpe bøsser i udviklingslande til at få adgang til information om hiv og aids, kondomer, behandling og rådgivning.
59-årige Kirsten Madsen er socialrådgiver og har arbejdet med hiv/aids-rådgivning og træning siden 1983, bl.a. i Tanzania, Malawi, Guatemala, Uganda, Kenya, Zimbabwe og Mozambique. Hun har en master i Afrika studier.
36-årige Jakob Sloth Yigen Madsen er antropolog og leder AIDS-Fondet internationale projekter. Han har arbejdet med folkesundhed og hiv/aids siden 1999 i bl.a. Mozambique, Zimbabwe, Kenya og Malawi. Han har en post grad i international sundhed.
Mænd der har sex med mænd er særlig sårbare overfor hiv, og i de lande, hvor homoseksualitet er forbudt og tabubelagt, er der ingen adgang til helt basal hiv-forebyggelse, test, behandling eller rådgivning.
Det resulterer i skjulte epidemier blandt mænd, der har sex med mænd, som ofte ikke tælles med i de officielle statistikker.
Derfor indleder AIDS-Fondet nu det nye forebyggelsesprogram, der hjælper lokale organisationer med at mobilisere hiv/aids indsats til mænd, der har sex med mænd med foreløbigt to projekter, i første omgang i Nepal og senere i Malawi.
Men hensigten er, at initiativet skal brede sig til endnu flere lande med samme problematikker.
– Som situationen er lige nu i mange udviklingslande, er den nationale hiv/aids indsats lukket land for homoseksuelle, så vi kan kun nå de her ekstremt marginaliserede grupper ved at støtte lokale og meget sårbare NGOer. Til gengæld kan indsatsen blive meget effektiv, når den rigtige hjælp målrettes de grupper, der er i størst risiko, siger Jakob Sloth Yigen Madsen.
I både Nepal og Malawi starter AIDS-Fondet med at støtte lokale NGOer med undervisning og hjælp til det vigtige, opsøgende arbejde blandt målgruppen.
Begge steder støttes såkaldte drop-in centre, hvor mænd der har sex med mænd kan få rådgivning, hiv-test, kondomer og glidecreme samt hiv-medicin. Ingen af delene er tilgængelig i de diskriminerende og ofte hadefulde omgivelser, mænd der har sex med mænd lever i i de to lande.
Indsatsen i Nepal er støttet af Danida og i Malawi har Den Obelske Familiefond støttet indsatsen.
– Vi planlægger at arbejde i miljøer, hvor det er både svært og farligt at arbejde for homoseksuelles rettigheder, men der simpelt hen ingen vej udenom, hvis vi skal forebygge hiv, fortæller Jakob Sloth Yigen Madsen.
– Med denne model satser vi på en tilgang, hvor initiativ, udførelse og ansvar ligger hos lokale kræfter. Det er en uhyre effektiv måde at arbejde på, så vi har store forventninger til det nye forebyggelses-program, slutter han.