Tage Kleinbeck fra Bibelselskabet bliver ny formand for de 31 medlemsorganisationer i Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, DMR-U.
DMRU har netop holdt generalforsamling, hvor den hidtidige formand, Bodil Skjøtt, fra Den Danske Israelsmission trådte tilbage efter syv år i bestyrelsen.
Generalforsamlingen var samtidig den første med Lars Udsholt som DMR-Us daglige chef. Han afløste tidligere på året Uffe Torm, der gik på pension efter 14 år som DMR-Us markante leder og 41 år i dansk u-landsvirke.
Tage Kleinbeck har siden 2005 været international chef i Bibelselskabet, som i samme periode med Danida-støtte har opbygget partnerskaber med en række bibelselskaber i u-lande.
Ved siden af det klassiske og meget omfattende arbejde med bibeloversættelse har især de afrikanske bibelselskaber involveret sig i udviklingsopgaver omkring bekæmpelse af hiv og aids samt læsetræning for analfabeter.
Tage Kleinbeck har været den drivende kraft i opbygning af disse partnerskaber.
55-årige Kleinbeck er uddannet geograf, men med årelang foreningserfaring fra den kirkelige organisationsverden, bl.a. som generalsekretær for FDF. For tiden er han medlem af den europæiske bestyrelse for SAT 7 – det kristne, arabisksprogede TV-netværk i Mellemøsten.
Foreningsarbejdet præger også fritiden i Vanløse, hvor Tage Kleinbeck bor. Her deler han sin passion for sport med sine to børn og udlever den som formand for de 1.000 medlemmer i Vanløse IF. Foreningsforståelsen tager han nu med ind i DMR-U.
Den nye formand ønsker, at DMR-U fortsat skal arbejde for, at fordomme om sammenhængen mellem religion og udvikling erstattes af viden og faktiske erfaringer.
”I mange udviklingslande er kirker og trosbaserede organisationer særdeles vigtige for udviklingen af stærke civilsamfund. Det er en god strategi at inddrage dem i udviklingsarbejdet, og det er vores opgave at pege på deres værdi og styrke deres kapacitet”, understreger han og illustrerer synspunktet med et konkret eksempel:
”I mange projekter til bekæmpelse af hiv og aids i Afrika har man oplevet, at det er svært at få mændene i tale. De holder sig helst væk fra oplysning og kampagner, der drejer sig om køn, seksualitet, sundhed og familie”.
“Men i Swazilands kirker har man en anden erfaring. Her får man mændene med i bibelselskabernes hiv-projekt ”Den Barmhjertige Samaritaner i Afrika”. Det er nemlig normalt, at mændene går i kirke, så her har de et alibi for at deltage i oplysning om hiv og aids.”
”Menneskers tro behøver ikke være en hindring for udvikling, men kan mindst lige så vel kan være en hjælp”, slutter Tage Kleinbeck.
DMR-U omsætter årligt for knap 40 millioner kr. og har otte medarbejdere og en bestyrelse på seks personer.
DMR-U administrerer Danida-finansierede udviklings- og nødhjælpsprogrammer og har som medlemmer missionsselskaber og kirkelige organisationer, der sammen med egne partnere gennemfører udviklingsprojekter indenfor sundhed, uddannelse og udvikling af lokalsamfund primært i Afrika og Asien.