Den almennyttige forening U-landsnyt.dk, der udgiver nyhedssitet af samme navn, valgte ny bestyrelse på sin generalforsamling 2012, der fandt sted mandag d. 21. maj i VerdensKulturCentret på Nørrebro i København.
Alle fra den hidtidige bestyrelse stillede op til genvalg på nær journalist Alfred Rosenfeldt, Odense. I hans sted indvalgtes kommunikationschef Vibeke Quaade, København.
ALFRED ROSENFELDT har været med hele vejen i foreningens snart fem-årige historie. Han var medstifter af den i oktober 2007, blev dens formand i de første år og skrev allerede inden da til nyhedstjenesten sammen med journalist Jesper Søe, som oprettede U-landsnyt.dk i august 2003 og senere overdrog udgivelsen til foreningen.
Han har lovet fortsat at være medarbejder på nyhedstjenesten, og det blev hilst med stor tilfredshed. Der skal ligeledes lyde en stor tak for hans bestyrelsesarbejde i de forgangne år!
Her omtale af bestyrelsen 2012-2013, medlem for medlem:
Konsulent HANS PETER DEJGAARD, Frederiksberg, (56). Genvalgt.
Han har været kasserer og medlem af bestyrelsen for U-landsnyt.dk siden foreningen blev etableret i 2007 og trådte til som dens formand i 2011.
Hans Peter Dejgaard arbejder til dagligt som konsulent med emner som organisationsudvikling, decentralisering, miljø og civilsamfund knyttet til opgaver i Asien, Afrika og Latinamerika.
Han har i mange år arbejdet med udviklingslande. Han var medstifter af Nicaragua komiteen, udsendt som regional repræsentant for IBIS i Mellemamerika, formand for IBIS og senere aktiv i miljønetværket 92-gruppen.
Hans Peter Dejgaard er for Ingeniørforeningen (IDA) medlem af Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde. De første år efter sin uddannelse som ingeniør arbejdede han med at udvikle mobiltelefoner hos Nokia i København.
Medstifter af foreningen U-landsnyt.dk i 2007.
Journalist, mag.art. i etnografi og ministerråd LIS GARVAL, København, (69), Genvalgt.
Hun er medstifter af foreningen i 2007, men blev først medlem af bestyrelsen i 2010, da hun havde sagt farvel til udenrigsministeriet.
Lis Garval har haft fokus på udviklingslandene siden sin tid som journalistelev på Århus Stiftstidende, hvor hun arbejdede på udenrigs-redaktionen indtil 1984. Hun var med til at stifte Nairobiklubben, og begyndte at læse etnografi for at få mere forståelse for udviklingen i Den 3. Verden.
Hun var redaktør af Danidas tidsskrift ”Udvikling” indtil 1989, da hun blev chef for Danidas informationskontor. Hun gik senere ind i udenrigsministeriets almindelige tjeneste som mag.art. med det formål at blive udstationeret i et udviklingsland. Indtil da havde hun rejst i både Afrika, Asien og Latinamerika, men kun boet i Bangladesh i længere tid.
Den første udepost var Nepal og den seneste Uganda, som hun kom hjem fra i 2006. Hendes fokusområdet i de senere år var kvinder og kvinders rettigheder, ikke mindst i konfliktområder.
Efter Lis Garval gik på pension som ministerråd har hun genoptaget det journalistiske arbejde, p.t. som ansvarshavende redaktør for U-landsnyt.dk og medlem af redaktionsledelsen. Hun er desuden medlem af skolerådet på Den internationale Højskole i Helsingør.
Hun var i sin tid tillige medlem af det regeringsudvalg, som udarbejdede Betænkning nr. 958 om principperne for den danske bistand til udviklingslandene i 1982.
Redaktør POUL STRUVE NIELSEN, Trekroner, (52). Genvalgt.
Han har i en årrække arbejdet med globalisering, udenrigspolitik, udvikling, menneskerettigheder og sociale forhold. Har været journalist i Udenrigsministeriet, udenrigskorrespondent i Indien for Berlingske Tidende og mediekoordinator i Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre (IRCT).
Han blev i foråret redaktør for hjemløseavisen “Hus Forbi” efter at have arbejdet som redaktør i Kirkens Korshær 2007-2012.
Poul Struve Nielsen er uddannet journalist med suppleringsuddannelse i Mellemøststudier, en diplomuddannelse i udenrigsjournalistik og har uddannelse i ‘Communication for Development’ fra Malmø Universitet.
Medstifter af foreningen U-landsnyt.dk i 2007.
Rådgiver TINA GRAVEN, København, (44). Genvalgt.
Hun har arbejdet en årrække i Nordic Consulting Group A/S (NCG) og blev i 2010 udnævnt til vicedirektør.
Hun har bred erfaring indenfor ledelse, administration, akkvisition, strategisk og operational forretningsudvikling i rådgiverbranchen. Samtidig er hun konsulent på udvalgte opgaver primært inden for medieudvikling, kommunikation og rettighedsbaseret udvikling.
Tina Gravens uddannelsesmæssige baggrund er cand.ling.merc. i Spansk / Kommunikation fra Handelshøjskolen, Tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole og en M.Sc i Udviklingsstudier fra Göteborgs Universitet.
Journalist JESPER HELDGAARD, Århus, (55). Genvalgt.
Han blev færdiguddannet fra DJH i 1984 og var på DR Vejle 1984-91. Fra 1992 til 95 var han udsendt af Mellemfolkeligt Samvirke som informationsrådgiver for Lesotho Council of NGOs og i slutningen af 1995, informationsmedarbejder for MS Tanzania.
Siden 1995 freelancejournalist med speciale i udvikling, Afrika, global sundhed, klimaforandringer og lignende. Han har skrevet jævnligt for Danidas tidsskrift “Udvikling”. 1997-2007 var han dansk korrespondent for udgivelsen “Development Today”og har siden 2003 været redaktør af IHBnyt, nu FSBnyt.
Heldgaard siden 2002 været tilrettelægger af TV-programmer om udvikling til DR2: Om global sundhed, klimaforandringer og u-lande, verdenshandel, udviklingsbistand.
Bl.a. forfatter til “Tanzania på vej mod demokrati” (1996) og “I sund-hedens tjeneste – dilemmaer i globaliseringen” (2003) og medredaktør for “Den rige mus og den fattige elefant – 45 års dansk bistand til Indien (2006)”.
Han har også produceret videoindslag til web om udvikling, bl.a. om den formentlig største evaluering af udviklingsbistand nogensinde: Gennemførelsen af Paris-erklæringen.
Medstifter af foreningen U-landsnyt.dk i 2007.
Cand.scient.pol. INGE DUUS HJORTLUND, København, (29). Genvalgt.
Hun er studievalgsvejleder i Studievalg København og blev færdiguddannet fra Københavns Universitet i 2009 med en udpræget u-landsfaglig profil. Hun skrev speciale om organisatorisk forandring i Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke.
Inge Duus Hjortlund har tidligere været projektsekretær i Operation Dagsværk og international sekretær i SF. Medlem af og senere næstformand i SF’s internationale udvalg 2005-2009 samt indvalgt som repræsentant i Mellemfolkeligt Samvirkes Råd fra april 2011. Medlem af redaktionen på u-landsnyt.dk siden 2009.
Foreningens kasserer fra 2011.
Kommunikationschef VIBEKE QUAADE, København, (50). Nyvalgt.
Nyligt ansat som kommunikationschef i BØRNEfonden og har mere end 15 års arbejdserfaring i feltet kommunikation og udvikling; herunder seks år som informationsleder for Center for Kultur og Udvikling (CKU) i perioden 1998-2004, samt fem år som kommunikationsrådgiver for Mellemfolkeligt Samvirke og ActionAid Uganda (2005-2011).
Derudover var Vibeke Quaade udsendt som kommunikationsrådgiver for ActionAid International i Afrika omkring klimatopmødet COP17 i Durban i Sydafrika (2011).
Sideløbende med og indimellem de faste jobs har hun alle årene skrevet freelance for især danske medier om kultur- og udviklings-spørgsmål bl.a. fra Kina, Taiwan, Hong Kong, UK, Uganda, Sydsudan, Kenya, Rwanda og Burundi. Desuden foredragsholder om vækst og digital udvikling i Østafrika
Hun er uddannet på Københavns Universitetet og har en MA i Moderne Kultur og Kulturformidling fra 1994 og en BA i Kinesisk fra 1990. Hun har desuden læst på Fundan University i Shanghai, Zhongshan University i Canton (1985-87) samt Birkbeck College University of London (1991-93).
———–
DE TO suppleantpladser omfattede et genvalg og et nyvalg, idet journalist og forfatter HENRIK DØCKER, København, ikke havde tilkendegivet genopstilling.
Cand. phil. TUE MAGNUSSEN, Frederiksberg, (57). Genvalgt.
Cand.phil. i historie fra Københavns Universitet 1981 og tillige cand.mag. med fagene geografi og internationale udviklingsstudier fra Roskilde Universitetscenter (RUC) 1983.
1999-2011 ansat på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT). 1999-2002 som international programkoordinator med ansvar for Balkan og Mellemøsten, fra 2002 som kommunikations- og advocacy-koordinator.
Udover Balkan har han et mangeårigt engagement i u-lands- og solidaritetsarbejde vedr. Colombia, Honduras og Palæstina og medlem i bl.a. komiteer for Burma, Kampuchea, Kosova . Han er bl.a. bestyrelsesmedlem i FN-forbundet og den Danske Helsinki-komité for Menneskerettigheder, medlem af Rådet for Mellemfolkeligt Samvirke/ActionAid og samt næstformand for SOS mod Racisme.
Siden 1991 udsendt mange gange som valgobservatør især for OSCE på Balkan og Østeuropa.
Medstifter af foreningen U-landsnyt.dk i 2007 og er i dag blogger på nyhedstjenesten.
Journalist LOTTE DAHLMANN, Birkerød, (48). Nyvalgt.
Har mere end 15 års erfaring i at dække internationale forhold, udviklings- og udenrigspolitik.
Hun blev færdiguddannet som journalist fra DjH i1993. De følgende fem år arbejdede hun som redaktør for miljø- og udviklingsstoffet på Ugebladet Ingeniøren (1993-1998) og siden som udlandsreporter på DR Nyheders Udlandsredaktion på Radioavisen (2000-2002).
2007-2011 arbejdede Lotte Dahlmann som kommunikations-koordinator i International Media Support (IMS), hvor hun stod for al udadvendt branding af IMS, var redaktør for organisationens hjemmeside, ansvarlig for publikationer og pressekontakt foruden at fungere som presserådgiver for ledelsen.
Hun har holdt utallige foredrag om udviklingsspørgsmål, 2015-målene og den arabiske verden på universiteter og Journalisthøjskolen. Desuden har hun undervist i kommunikation for NGOer i journalistiske grundbegreber og holdt udlandskurser for Update og Nordisk Journalistcenter.
Lotte Dahlmann er medlem af det rådgivende panel for DEMENA puljen – en pulje under Det Arabiske Initiativ, som bevilger midler til samarbejdsprojekter mellem unge i Danmark og Mellemøsten, medlem af Danidas Oplysningsudvalg og med i U-landsnyt.dks redaktion.
Sad i foreningens bestyrelse 2010-11 og har siden november 2011 tillige været medlem af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse.