Dansk Folkehjælps formand, Ib Jensen, træder tilbage efter 20 år på posten i den over 100 årige organisation.
Hans forældre var stærkt engagerede i Dansk Folkehjælps Kolding-afdeling, og deres entusiasme smittede af på den unge koldingenser. Han blev meldt ind i organisationen allerede som 9-årig, og som 13-årig blev han ungdomsleder for afdelingen i den østjyske by.
I 1978 blev han landsungdomsleder for Dansk Folkehjælp, og den 1. december 1991 kunne han sætte sig på posten som formand for hele organisationen, en post han har bestridt siden. Ib Jensen er således den længst siddende formand i Dansk Folkehjælps historie.
Vagtskiftet fandt sted 16. september på det seneste årsmøde, da den nye formand, 38-årige Thomas E. Pedersen, trådte til.
Ib Jensen er egentlig uddannet isenkræmmer fra Carl F og har også arbejdet som lagermedarbejder og lastbilchauffør. Men det er arbejdet for socialt udsatte herhjemme og i udlandet, som Ib Jensens hjerte især banker for, og som har fyldt størstedelen af hans liv.
Med ham i spidsen har organisationen hjulpet socialt udsatte vidt og bredt. Herhjemme har fokus igennem mange år været på det frivillige arbejde i organisationen, og særligt har fokus været rettet mod det sociale arbejde, som organisationen har målrettet udsatte børn, familier og ensomme ældre.
Den internationale indsats
På den internationale front har Ib Jensen haft lejlighed til at følge den udvikling, der fra begyndelsen af 80’erne og frem har været i det internationale arbejde. Indsatsområdet kom for alvor i søgelyset efter et større jordskælv i Armenien, da det stadig var en del af det tidligere Sovjetunionen.
Herefter gik det slag i slag med projekter og aktiviteter i stort set alle tidligere kommunistisk-styrede østeuropæiske lande, en indsats som sluttede i begyndelsen af det 21. århundrede.
Dansk Folkehjælps arbejde på Balkan har efterladt sig en særlig plads i Ib Jensens hukommelse, ikke mindst de mange nødhjælpstransporter til regionen som han selv var i spidsen af, men også opførelsen af flere flygtningecentre på Balkan.
I de senere år har Ib Jensen haft mulighed for at følge arbejdet med at flytte det geografiske fokus fra Østeuropa til nye kontinenter, et skifte som i første omgang førte ham til Sydafrika for at påbegynde et samarbejde med en lokal partner omkring forældreløse børn.
Men også arbejdet i Afghanistan med at bygge skoler har været en vigtig mærkesag for formanden, og tydeligt står indsatsen efter det store jordskælv i Haiti, hvor Dansk Folkehjælp sikrede tusindvis af familier genhusning.
Etablering af ambassadørgruppe
Ib Jensen har været med til at etablere Dansk Folkehjælps ambassadørgruppe, og den er han særlig stolt af. Ambassadørerne bidrager med hver deres netværk til at åbne nye døre, ligesom de er med til at sikre arbejdet som fortalere for modtagerne af hjælpen.
I 2007 var Ib Jensen omdrejningspunktet, da Dansk Folkehjælp fejrede sit 100-års jubilæum, en markering som gav mulighed for at skue tilbage og gøre op hvilken betydning man har haft som beskytter af det danske velfærdssamfund.
Efter længere tids debat lykkedes det i år 2010 Ib Jensen at få ændret navnet fra ASF-Dansk Folkehjælp til nu Dansk Folkehjælp.
Sindig midtjyde
Som person er Ib Jensen kendt som den sindige og rolige midtjyde, der altid har haft en pragmatisk tilgang til de udfordringer, som organisationen har stået overfor.
Som formand huskes han for at favne vidt i sin tilgang til organisa-tionens mangeartede aktiviteter, men også for sin glade og humoristiske omgang med frivillige og valgte tillidsfolk i lokalafdelingerne landet over.
Nu, da pensionisttilværelsen er lige om hjørnet, glæder Ib Jensen sig især til at kunne tilbringe mere tid sammen med sin samleverske, sin datter, svigersøn og sine børnebørn.
Med mere luft i kalenderen vil turen ofte gå til sommerhuset ved Hals, hvor den ikke mindst kommer til at stå på fiskeri ved Limfjorden.
Skiftedagen markeres med en reception, hvor Dansk Folkehjælp siger farvel til Ib Jensen og velkommen til den nye formand, Thomas E. Pedersen.
Det sker torsdag den 4. oktober kl. 13-15 på Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K (tæt ved Nørreport station).