Tropelæge blir 70

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Speciallæge Jens O. Rønne-Rasmussen, Hillerød, fylder 70 torsdag d. 8. november 2012.

Fødselaren, der dimitterede som læge i 1971, fik praktisk erfaring i gerningen herhjemme, hvorefter han kom på kursus i tropemedicin i LIverpool og rejste til Lugala Hospital i det sydlige Tanzania med familien i 1976.

Efter seks oplevelsesrige år i Østafrika fik han ansættelse på Epidemiafdelingen på Rigshospitalet i 1982. Han blev speciallæge i tropemedicin i 1986 og senere speciallæge i intern medicin samt infektionsmedicin.

Han har haft ansættelse som første reservelæge samt afdelingslæge med særligt ansvar for en del af Danidas udsendte.

De sidste 12 år af sin erhvervsaktive karriere drev Jens Rønne-Rasmussen en speciallægepraksis i tropemedicin på Amagerbrogade i København.

Han fungerede som rådgivende læge for firmaer og missionsselskaber med ansatte i troperne.

Sideløbende hermed drev han så sin vaccinationsklinik til forebyggelse af trope-relaterede sygdomme frem til pensioneringen i 2009.

Samme år var Rønne-Rasmussen medunderskriver på et åbent brev, hvori fremtrædende medlemmer af Kristelig Lægeforening gjorde gældende, at de følte sig etisk forpligtet på at behandle syge afviste asylsøgere.

Han har givet mange råd til rejsende i troperne; her et eksempel – se
http://www.sundesider.dk/default.aspx?pageId=9327&MenuId=8644&SubMenuId=23481&SubSubMenuId=23487&SubSubSubMenuId=18438