Forfatter og fhv. museumsinspektør Jette Kjærboe, København S, fylder 70 torsdag d. 18. april 2013.
Fødselaren blev magister i kunsthistorie fra Københavns Universitet i 1975. Konferensen var om 1700-tallets billedkunstnere, og i mange år arbejdede Jette Kjærboe som museumsinspektør, herunder 1977-99 på Kastrupgårdsamlingen og 2003-07 på Statens Museum for Kunst.
Men da Jette Kjærboe var fyldt 40, begyndte hun at skrive.
Gennembruddet som forfatter kom i 1989 med romanen “Rejsen til kærlighedens ø”, der delvis foregår i den danske besiddelse, Tranquebar, på Indiens sydøstlige kyst i 1760’erne.
Udgangspunktet er en autentisk dansk tjenestepiges skæbne – og et maleri af Watteau; en af Jette Kjærboes 1700-tals malere.
Vi følger en ung kammerpige på et jysk gods, der oplever en fornedrende tilværelse som prostitueret i København og som uønsket i Tranquebar.
“En sindrigt vævet fortælling, som balancerer frydefuldt mellem tidsbillede og skæbnefortællinger af den art, vi kender bedst fra Blixen”, skrev dagbladet Informations anmelder..
Sit kendskab til Indien havde den fynsk-fødte forfatter dels fra et to-årigt ophold som u-landsfrivillig i havnebyen Madras1964-66 (et af de første frivillighold overhovedet), dels et rejselegat fra Danida i 1987.
Legatet bragte hende til Tranquebar, 250 km syd for Madras (i dag Chennai). Her opdagede hendes søn, Rasmus, ruinerne af et lysthus, netop hvor hun mente, det skulle ligge – i romanen.
Med successen og anerkendelsen for “Rejsen til kærlighedens ø” fangede bordet, og den følgende slægtsroman, “Albertines fortællinger” fra 1992, udløste Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.
Senere har Jette Kjærboe udgivet flere andre bøger.
Se mere om Tranquebar og Nationalmuseets Tranquebar-initiativ på
http://natmus.dk/forskning/forskningsprojekter/tranquebar-initiativet
Museet har haft et lignende initiativ for den gamle danske besiddelse Guldkysten, nutidens Ghana – se
http://natmus.dk/forskning/forskningsprojekter/ghana-initiativet