Professor emeritus Jens Aage Hansen, Støvring i Himmerland, fylder 75 lørdag d. 24. august 2013.
Ansættelse på Isotopcentralen efter endt civilingeniøreksamen i 1964 ledte frem til arbejde for FNs verdenssundhedsorganisation (WHO), hvor fødselaren gennem flere år ledede kurser for ingeniører fra udviklingslande, hvis kyster skulle beskyttes mod forurening.
En vigtig inspiration i hans arbejde har været WHOs definition på sundhed. Den lyder: “Sundhed for mennesket er ikke bare fraværet af sygdom. Det er den totale følelse af at være sund og rask, både fysisk og psykisk”.
Det inspirerede ham nemlig til at lave en parallel definition på sundhed for mijøet, som lyder: “Sundhed for miljøet er ikke bare fravær af forurening. Det er biologisk mangfoldighed og kvalitet i de naturlige omgivelser”.
Omsat til hans lærestol betød det, at miljøsundhed ikke blot er et spørgsmål om rent badevand, men hvordan udledning af organisk stof og næringssalte fra mennesker og dyr påvirker alt liv i kystområderne og havet i det hele taget.
Jens Aage Hansen blev lektor i 1971 på Danmarks Tekniske Højskole (DTH) og besatte i 1980 en nyoprettet stilling som professor i miljøteknik ved Aalborg Universitet (AAU).
Han har i mange år ydet et stort arbejde i danske og udenlandske faglige organisationer. Beskyttelse af ressourcer og miljø har været temaet for hans virke som emeritus professor 2007-2013.
Aktiviteterne har været ph.d.-vejledning, enkelte forelæsninger og hovedhvervet som redaktør af tidsskriftet “Waste Management & Research”.
Privat dyrker han stadig juletræer på ejendommen “Skovly” med sin plantekyndige hustru, Lis Asger Hansen. Parret har to voksne sønner.