Exam.art. i historie, journalist og direktør Thomas Bo Pedersen, Hanoi, fylder 60 mandag d. 1. juni 2015.
Fødselarens vej fra journalist på Det Fri Aktuelt over diplomatiet til direktør for en prisbelønnet dansk virksomhed i Vietnam har været lang.
Men ikke længere end at Sydøstasien, og vel især Vietnam, har stået centralt i hans virke under en eller anden form i over 30 år.
Thomas Bo Pedersen har fulgt udviklingen i Vietnam og regionen som helhed både som journalist, diplomat og erhvervsmand. Oplevet hvordan Vietnam udviklede sig fra et isoleret og tilbagestående land til en magnét for udenlandske investeringer.
En af dem står han selv centralt placeret i.
Han har siden 2006 opbygget den danske familieejede virksomhed Mascot International i det sydøstasiatiske Tiger-land og fra december 2013 også en ny fabrik udenfor Vientiane i nabolandet Laos. Han er “managing director” begge steder.
Mascot International Vietnam producerer arbejdstøj og sikkerhedssko og har omkring 1.700 ansatte på anlægget i det nordlige Vietnam.
Siden MASCOT etablerede sig derude for ni år siden er der opført tre produktionsanlæg, som leverer til kunder i såvel Europa som Australien, Sydamerika og USA.
Fra journalist til diplomat
For dagens fødselar var tiden som journalist præget af ansættelsen på Det Fri Aktuelt i seks år (1988-94), hvorefter dav. udviklingsminister Helle Degn (S) hentede ham til udenrigsministeriet som presseattaché.
Da Helle Degn forsvandt fra ministerposten, gik Thomas Bo Pedersen ind i diplomatiet og blev fuldmægtig. Derfra kom han videre til Dhaka i Bangladesh som ambassadesekretær (1996-99) og var i tre år ministersekretær for udviklingsministeren hjemme på Asiatisk Plads.
Fra september 2002 til august 2006 var han ambassaderåd (handelsråd) på ambassaden i Hanoi – og så kaldte Mascot med sin nye virksomhed.
Fra diplomat til direktør
Fabrikken i Hai Duong provinsen nord for Hanoi stod klar i februar 2008 og har medvirket til at gøre familieforetagendet i Silkeborg til en af Europas største producenter af arbejdstøj.
Og Thomas Bo Pedersen oplevede i efteråret 2011 at få Prins Henriks Æresmedalje og Dansk Eksportforenings Diplom for sin indsats for at fremme handelen med Vietnam og skabe en moderne og succesrig tekstilvirksomhed, der hviler på social ansvarlighed – på engelsk Corporate Social Responsibility (CSR).
Ved pristildelingen blev det fremhævet, at han har haft som mål, at Mascot skal være blandt de bedste arbejdsgivere ved at skabe et godt arbejdsmiljø.
CSR-politikken har bidraget til at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft og samtidig givet Mascot International et stærkt image i Vietnam, blev det anført.
Standsede byggeriet øjeblikkeligt
“Det vakte stor opsigt herude, at man faktisk kan gennemføre et større byggeri uden ulykker. Vi viser hver dag i vores lokalområde, at vi gør en forskel med gode arbejdsforhold, fornuftige lønninger, sundhedsprogrammer m.v.” replicerede Thomas Bo ved den lejlighed.
I et CSR-casepapir konkretiseres forholdene, da byggeriet startede:
“Da Thomas Bo Pedersen mødte op på byggeriets første dag, var det et uacceptabelt syn, der mødte ham. Piloteringen af de 30 meter dybe betonpiller var påbegyndt – et arbejde, der indbefatter tonstunge maskiner, stærkstrømskabler og meget andet farligt udstyr.
Mascots ledelse så bygningsarbejdere, der gik på bare tæer eller i plasticsandaler, ikke havde sikkerhedshjelme og sad overskrævs på gyngende betonpiller i 4-5 meters højde.
Stærkstrømskabler lå uisolerede rundt på byggepladsens drivvåde jord, og arbejderne flyttede rundt på dem med bare hænder.
Der gik ikke 10 minutter, før Thomas Bo Pedersen besluttede at stoppe byggeriet med øjeblikkelig virkning”.
Både lokale og nationale myndigheder har tidligere belønnet Mascots CSR-indsats.
Dav. nyudnævnte handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) glædede sig:
“Når danske virksomheder placerer produktion i vækstøkonomier som Vietnam, påtager de sig samtidig et ansvar for at sikre ordentlige produktions-, arbejds- og miljøforhold. Det glade budskab i Mascot-historien er, at anstændig forretning også er god forretning”, sagde hun.
Se også fødselarens vurdering af Vietnam her 40 år efter sejren i Globalnyt på
http://u-landsnyt.dk/nyhed/20-04-15/vietnam-40-ar-efter-sejren
Og hans betragtninger om landet fra 2012 på
http://u-landsnyt.dk/nyhed/18-05-12/dansker-om-vietnam-den-lille-tiger-f-r-det-sv-rt-m
Privat har han været gift med Anna Pia Hudtloff, der nu er kommunikationschef i Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) på Østerbro i København.
Hun er specialist i strategisk kommunikationsplanlægning og har lang erfaring med at udvikle og profilere offentlige organisationer i Danmark og udlandet.
Hun har travet i Mohave-ørkenen i USA, boet på et buddist-kloster i Himalaya-landet Bhutan og er med i besætningslauget på vikingeskibet Roar Ege, der er tilknyttet Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Eks-parret har to voksne børn sammen.