Mozambique håber på nye mineralrigdomme

Redaktionen

Mozambique bliver formentlig producent af det sjældne metal, titan, som følge af et mineprojekt, der netop har vundet Verdensbankens støtte.

Det er Verdensbankens særlige hjælpe-facilitet for private investeringer, “Multilateral Investment Guarantee Agency”, MIGA, der vil skyde 20 mio. dollars ind som garanti i det 10 gange så dyre samlede projekt

Projektet forestås af det irske mineselskab, Kenmare Resources, og går ud på at udvinde mineralholdigt sand i den tilbagestående Nampula-provins i Mozambiques nordøstlige del. Det mineralholdige sand indeholder både titan, rutile ogf zirconium.

Alle 3 metaller er svært efterspurgte i mange industrigrene, og især indenfor elektronikbranchen. Titan anvendes tll talrige formål, lige fra overfladebehandling af flyvemaskiner til at hjælpe kvinder, ramt af uhelbredelig kræft i æggestokkene. Metallet er lettere end stål og især populært i luftfartsindustrien.

Kenmare Resources projekt hedder Moma, og når det engang er fuldt udviklet, er det håbet, at det vil gøre Mozambique til en af verdens førende producenter af titan. Projektet ventes også bidrage til udvikling af infrastrukturen i en af Mozambiques fattigste regioner, og skabe ca. 2.000 jobs, direkte eller indirekte, når det kommer op i fulde omdrejninger.

Mozambique har i forvejen forekomster af bl.a. kul og guld. Det fattige land i Sydøstafika er programsamarbejdsland for Danida og modtager betragtelig dansk udviklingsbistand.