Mange truede arter uden beskyttelse

Redaktionen

De globale bestræbelser på at redde nogle af Jordens sjældneste skabninger fra udslettelse lider af grundlæggende brister, vurderer videnskabsfolk.

De har fundet ud af, at hundreder af truede arter lever i områder, hvor de overhovedet ikke beskyttes. Og i det nuværende tempo vil mange af dem være forsvundet på få årtier. Men siger, forskerne, der er stadig mulighed for at redde de fleste arter på den røde liste.

Advarslerne står i en rapport fra Verdensunionen for Naturbevarelse, IUCN, som blev offentliggjort på denne uges Verdenskongres for Nationalparker i Durban i Sydafrika.

Rapporten gennemgår i hvor høj grad verdens beskyttede områder hjælper de vilde dyr og planter til at overleve. Den sammenholder et globalt kort over disse områder med kort, som viser udbredelsen af over 11.000 fuglearter, pattedyr og padder.

Rapportskriverne fandt frem til, at 260 arter pattedyr, som var i den truede kategori, overhovedet ikke nød nogen beskyttelse, og 825 slags padder faldt ind under samme kategori. Alle de undersøgte fuglearter var truede og 223 af dem helt uden beskyttelse.

Dertil kommer ifølge rapporten, at mange af de fredede naturområder er så små, at de reelt er ubrugelige til artsbeskyttelse, og det bringer endnu 943 arter ind i kategorien truet. Uden en stærkt påkrævet udvidelse af de beskyttede områder, siger rapporten, kan man forvente “en bølge af artsudslettelse de næste årtier”.

Gustavo Fonseca fra organisationen “Conservation International” sagde på konferencen, at “hvis vi finder frem til de vigtigste områder, der kræver beskyttelse, og prioriterer dem rigtigt og handler hurtigt og strategisk, har vi stadig en chance for at redde det store flertal af disse arter”.

Viceformand for IUCNs kommission for beskyttede områder, Mohamed Bakarr, lagde til, at “den helt klart mest effektive måde at bevare arter på er at beskytte deres naturlige levesteder”.

Ikke overraskende definerer rapporten de tropiske områder, især regnskovene og øer, som prioriteter for handling. Øer udgør kun 5,2 procent af Jordens landoverflade, men huser 45 procent af alle arter, rapporten har beskæftiget sig med, og halvdelen er unikke for de enkelte øer, dvs findes ingen andre steder.

Rapporten når frem til, at såfremt man blot beskytter 2,6 procent mere af planetens landareal, vil det dække to tredjedele af alle arter i farezonen, som i dag ikke nyder nogen form for beskyttelse.

Nogle af de truede arter klynger sig til overlevelse. Som Wuchuan-frøen, der nu kun findes i en eneste hule i Kina. Eller den gulørede papegøje i Colombia, hvor der kun er 150 kendte overlevende eksemplarer tilbage, og den endnu sjældnere caerulean paradis-fluesnapper, som kun findes på en enkelt lille indonesisk ø.

Se også www.iucn.org