Somaliland ønsker dansk anerkendelse

Redaktionen

Anerkendelse af Somaliland er en forudsætning for at modtage flygtninge, der vil hjem, siger oppositionsleder i det østafrikanske land til Politikens Peter Wulff Kåri onsdag.

– Vi gør alt, hvad det internationale samfund beder om. Vort Somaliland er et fungerende, demokratisk land. Alligevel vil det internationale samfund ikke vide af os. Ingen anerkender os, fortsætter Ahmed Mohamed Silanyo.

Den somaliske oppositionsleder har besøgt Danmark i en uge og talt med embedsmænd i Udenrigsministeriet, politikere i Folketinget, integrationsminister Bertel Haarder. Alle har været forstående, men ingen har lovet noget.

– Det gamle Somalia er delt i 2. Vi var en britisk koloni, resten var italiensk. Der har ikke været noget centralstyre i den sydlige del, siden den gamle diktator Siad Barre blev tvunget på flugt i 1991, siger Silanyo til Politiken og fortsætter:

– Somalia er kaos. Vi ønskede ikke at blive draget ind i dette kaos, så vi erklærede os igen som en selvstændig stat. Vi har en regering, et parlament, partier, vi respekterer menneskerettighederne. Vi har fred og stabilitet. Vi fungerer på mange måder bedre end mange andre lande i Afrika. Men ingen anerkender det.

– Vort folk har behov for hjælp, anerkendelse, udvikling og bistand. Ligesom ethvert andet land.. og vi kan ikke drøfte repatriering (tilbagesendelse af flygtnige), før vi forhandler på lige fod – som et anerkendt land. Folk skal ikke sendes hjem til et land, der ikke er anerkendt. Til et land uden effektivt sundhedsvæsen og uddannelsessystem, understreger han overfor Peter Wulff Kåri.