Kultur til din weekend: invasive aliens i Nigeria, indisk true-crime og en helt særlig boghandel

Den britisk-nigerianske fofatter og psykiater Tade Thompson tager os i denne uge med ind i fremtiden, hvor fremmede aliens har slået sig ned i Nigeria.


Foto: Nataniil via Getty Images.
Emma Katrine Bremer Holmgaard

4. august 2023

Globalnyts redaktion er vendt tilbage fra sommerferie og det samme er kulturanbefalingerne selvfølgelig. Derfor står redaktionen klar med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på den globale verden.

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

Denne uge byder på spændende fortællinger, hvad end du foretrækker at læse eller lytte. Vi skal et smut til det afrikanske og asiatiske kontinent – og ja, Hellerup…

For mens Anna Regine er hoppet ind i fremtidens Nigeria, har Laurits begivet sig ind i en skræmmende del af Indiens fortid. Sidst men ikke mindst har Pernille et godt bud på, hvor du skal gå hen i nutiden, hvis du bare gerne vil lade dig blive suget ind i fængende, global litteratur.

Som altid har vi også et par korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted i weekenden. Dem finder du til allersidst i artiklen.

Værsartig!

LÆS nigeriansk øko-science fiction

Anbefalet af journalist Anna Regine Bromann

Hvad ville der ske, hvis en invasiv alienart landede på jorden og etablerede base i
Nigeria?

Ulig det meste af den science fiction, man oftest støder på i Danmark, foregår
Wormwood-trilogien af Tade Thompson ikke i vesten, og de invaderende aliens
springer ikke Det Hvide Hus i luften. I stedet befinder vi os i Nigeria, i en ikke-så-fjern
fremtid, hvor mystiske rumvæsner har etableret sig i en uigennemtrængelig kuppel,
og hvor den nigerianske efterretningstjeneste både frygter og håber på at kunne
udnytte deres helt særlige indbygger. Samtidig bringer rumvæsnerne mystiske
ændringer af jordens økosystem med sig…

Britisk-nigerianske Tade Thompson tager os med til fremtiden, hvor mystiske rumvæsner har etableret sig i en uigennemtrængelig kuppel i Nigeria.
(Foto: Best Content Production Group via Getty Images)


Der er ikke meget afrikansk genrefiktion i de danske boghandlere, og derfor er det da
også en helt særlig oplevelse at læse en science fiction-trilogi, der ikke bare foregår i
en anden tid, men også en anden del af verden, end den vi oftest hører om. Det giver god mening at placere centrummet for en kolonialiserende alienart i Nigeria, der jo har en vis erfaring med at få uønskede – og permanente – gæster.

Forfatteren, britisk-nigerianske Tade Thompson, er født i Storbritannien, opvokset og uddannet i Nigeria, og bor nu igen i Storbritannien, hvor han både skriver bøger og arbejder som psykiater. Den første bog i serien, Rosewater (2018) har både vundet den britiske Arthur C. Clarke-pris og Nommo-prisen, der uddeles af The African Speculative Fiction Society, en sammenslutning af afrikanske forfattere, redaktører, kunstnere og filmskabere.

Er du blevet hooked på lidt nigeriansk science fiction? Så kan Thompsons trilogi købes hos Saxo lige her eller lånes på biblioteket.

LYT til mord og kriminalitet fra det indiske subkontinent

Anbefalet af journalist og redaktør Laurits Holdt.

En seriemorderbande i 1970’ernes Indien. Det srilankanske lægepar, hvor kvinden en nat slår sin mand ihjel, mens han sover. Det er et par af sagerne i den indiske true crime-podcast Desi Crime Podcast.

True crime er en af de genrer, som har været med til at få podcastmediet til at at vokse kraftigt i de senere år. Fra den amerikanske scene kender mange Serial, og i Danmark er Mørkeland blandt en af de mest populære podcasts.

Desi Crime Podcast minder på flere måder om Mørkeland. For eksempel dykker de to værter, Aishwarya Singh og Aryaan Misra, ned i kriminalsager – ofte noget med drab – af både nyere og ældre dato. Sager fra eller med udgangspunkt i Indien, Nepal, Sri Lanka og Pakistan. Og så har de en let tone og er personlige på den måde, hvor de for eksempel kommenterer både ofre og gerningsmænds gøren og laden.

Podcasten er interessant for dem, der elsker at høre om ægte kriminalsager og ikke har noget imod, at få nogle af de til tider gruopvækkende detaljer penslet ud. Men den er også interessant som en genvej til at lære noget om kultur og historie i Indien, Pakistan, Sri Lanka og Nepal, for i hver sag får vi et kig ind i de impliceredes baggrunde og motiver, den historiske kontekst og de to urbane og internationalt orienterede værters syn på sagerne.

Lyt til Desi Crime på Apples podcast app eller Spotify.

BESØG hele verden i Hellerup

Anbefalet af chef for partnerskaber Pernille Brix.

Hvis du (som jeg) ikke lige kalder Hellerup dit “hood”, så ved du måske ikke, at lige dér findes et sted, hvor du kan finde hjem?

Den kyndige kuratering hos Books & Company anslås allerede i udstillingsvinduet.
(Foto: lånt af Books & Company)

Books & Company er en international bogcafé med et udvalg af global engelsksproget litteratur, som kan få danske verdensborgere til at sukke henført. Her kan du glemme tiden, mens du bladrer i de nyeste romaner fra andre kontinenter eller fænges af fagbøger med titler som ”Africa is not a Continent” eller ”Culture – a New World History”.

Du kan fordybe dig i bøgerne i sofahjørnet sammen med en perfekt brygget kop kaffe eller få en intelligent bogsnak med den elskværdige boghandler og hendes venlige personale. Den sjældne imødekommenhed er butikkens kendemærke. Jeg oplevede den længe før, jeg på hjemmesiden så, at her er venner og kunder én og de samme.

Books & Company ligger på Sofievej 1 og byder også på rejsebøger, kogebøger, internationale magasiner og børnelitteratur samt en række bogklubber og events.

DET KAN DU OGSÅ OPLEVE

Spil bingo for de iranske kvinders kamp

På fredag kan du være med til bingo i kulturhuset Union på Nørrebro. Det er arrangeret af foreningen Voice of Iran, og alle indsamlede midler gå ubeskåret til foreningens arbejde med at oplyse om, hvad der foregår i Iran.

Det vil være muligt at vinde et hav af præmier og lytte til musik og talks om Iran. Dertil serverer Send Flere Krydderier, restauranten i Union, et iranskinspireret aftensmåltid.

Det er på fredag den 4. august fra kl. 16-21 i Union på Nørre Allé 7, 2200. Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. Det kan du gøre her.

Tag til torsdagsbar og talk om japansk film æstetik

På torsdag den 10. august kl. 17 kan du høre filmjournalist Per Juul Carlsen og programredaktør i Cinemateket Rasmus Brendstrup tale om atombomben i kunst og popkultur: hvordan det store brag kan blive til stor æstetik og om hvorfor atombomben har forandret betydning siden 1945.

Det foregår på pladsen foran kunstforeningen, der er bar og arrangementet er gratis. Læs mere her.

Se gamle film fra Oceanien

I begyndelsen af 1980’erne skaber den australske etnograf Dennis O’Rourke to film, Yap: How Did You Know We’d Like TV? og The Sharkcallers of Kontu. Begge udspiller sig i små samfund i Oceanien, henholdsvis på den lille ø Yap og i den afsidesliggende landsby Kontu i Papua Ny Guinea. Og så handler de om de implikationer, som vestlig kulturimperialisme har på små kystsamfund.

De to film bliver vist i Cinemateket den 22. august. Læs mere og find billetter her.

Det var alt for denne uge. Rigtig god weekend fra Globalnyts redaktion!