Post Danmark udskriver kæmperegning på portostigning

Redaktionen

Post Danmark udskrev i den forløbne uge en kontant regning til danske fagblade og tidsskrifter på mindst 367 mio. kr. i form af portoforhøjelser, rapporterede Dagbladet Børsen fredag.

Det sker selv om VK-regeringen og Dansk Folkeparti har forsøgt at lægge et loft på 188 mio. kr. for forhøjelserne. Dermed bryder Post Danmark forudsætningerne for forliget om portostøtten allerede inden lovens vedtagelse, vil bladet vide.

Regeringspartierne og Dansk Folkeparti var nemlig blevet enige om, at Post Danmark maximalt måtte sætte taksterne op med et beløb, der modsvarer dét, som staten sparer ved at ophæve portostøtten – altså 188 mio. kr. Der var indført en såkaldt hensigtserklæring herom i finanslovsforliget.

Ifølge beregninger fra organisationen Dansk Fagpresse er de 367 mio. kr. endda et mindstebeløb, som vil give Post Danmark en fortjeneste på mindst 160 millioner.

Post Danmarks vicedirektør, Anders Due, siger til Børsens Kaj Høivang, at hvis selskabet skulle have holdt sig indenfor de 188 mio. kr., ville “det have betydet, at vi skulle gå ud med priser, som så åbentlyst ville have været under niveauet for, hvad disse ydelser koster at producere”.
Ifølge Anders Due ville “vore konkurrenter så med rette kunne beskylde os for konkurrenceforvridning”.

Post Danmark har valgt at hæve priserne mindst for blade med meget store oplag. Således får de store fagforbunds blade de mindste stigninger med 1,50 kr. pr. eksemplar, mens blade med et meget lille oplag får prisstigninger på op til 10 kroner pr. distribueret eksemplar.