Somalisk digter på fredsmarch i Danmark

Redaktionen

En af Somalias største digtere kommer til Danmark med budskabet om fred og forsoning mellem somaliere over alt i verden.

Mohamed Ibrahim Hadraawi er den mest populære nutidige somaliske digter, sangskriver og skuespilforfatter. Fra lørdag den 29. november til tirsdag den 2. december gæster han Danmark som led i sin march for fred i Somalia, skriver Dansk Flygtningehjælp i en pressemeddelelse.

Hadraawi indledte marchen for et år siden. Sammen med mange andre somaliske kunstnere tilbagelagde han mere end 1.000 km tværs gennem Somalia. Hans budskab er forsoning mellem alle somaliere, både dem, der er flygtet fra borgerkrigen og dem, der er blevet boende i landet på Afrikas Horn.

Siden har fredsmarchen ført Hadraawi til Holland, Norge, Sverige og Belgien, hvor han har holdt foredrag om situationen i Somalia og de somaliske reaktioner på fredsmarchen. Nu er turen kommet til Danmark, derefter fortsætter fredsmarchen til bl.a. Storbritannien, USA og Canada.

I Somalia har Hadraawis budskab vundet sympati i befolkningen. – Han genskaber håb og hæver moralen hos de mennesker, der har været ofre for årtiers borgerkrig, fortæller en somalisk journalist til BBC.

I den somaliske kultur har digtere og musikere traditionelt stor indflydelse. Kunstnere er derfor også blevet anklaget for at anspore til fjendskab og uro i landet. Med marchen ønsker forskellige somaliske kunstnerne, med Hadraawi i spidsen, at bruge deres store indflydelse på at opnå det modsatte – fred.

Hadraawi er oprindelig litteraturlærer. Under præsident Siad Barres diktatoriske regime i 1970erne begyndte han at skrive digte i protest mod styret. I 10 år sad Hadraawi i fængsel for sin modstand, og da han blev løsladt, flygtede han via Djibouti og Etiopien til England.

Efter 5 år i England besluttede han at rejse tilbage til Somalia. – Jeg var faret vild og følte det var min pligt at vende hjem og arbejde for fred, fortæller Hadraawi.

Med sig bragte han sit seneste værk, en digtsamling på 800 vers, der bl.a. handler om de vanskeligheder, somaliere oplever ved at bo i udlandet.

Det Somaliske Netværk i Danmark står sammen med somaliske foreninger bag arrangementerne med den kendte og respekterede kunstner. Læs mere på www.somalinet.dk

Program

Lørdag den 29. november 10.30 – 12.00
Hadraawis delytager i et fællesmøde for Somaliere i Århus; Trivelshuset, Hasle Centervej 159

Søndag den 30. november 15.00 -17.00
Hadraawis deltager i et fællesmøde for somaliere i København;
Medborgerhuset, Nørreallé 7

Mandag den 1. december 15.00-17.00
Møde med NGOer, institutioner, pressen, m.fl. i Dansk Flygtningehjælp; Borgergade 10, 5sal. Lok. 5A & 5B

Tilmelding til arrangementerne kan ske på e-mail: [email protected]
Yderligere information: Mohamed Gelle, Koordinator for Somalinetwork, tlf: 33 73 52 40 – mobil: 20 74 59 20

Kilde: Dansk Flygtningehjælp