Milliarder til Kibakis Kenya

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Internationale bistandsydere har givet tilsagn om 4,1 milliarder dollars (24-25 milliarder kr.) til Kenya i årene 2004-2006 for at bringe det østafrikanske land på fode igen efter 2 årtiers misregimente under præsident Daniel arap Moi, der først sluttede i 2002, rapporterer BBC Online.

Finansminister David Mwiraria sagde, at “næsten 60 procent af pengene er gaver og 40 procent lavrentelån”. Han lagde til, at yderligere 50 mio. dollars og 40 mio. euro vil blive stillet til rådighed for Kenya “omgående” inden udgangen af 2003.

Finansminister Mwiraria sagde, at den lovede bistand lå over hans forventninger, og “helt klart vil nedbringe underskuddet på statens finanser”. Han vurderede, at 90 procent af de lovede 4,1 milliarder dollars, som skal gå til udviklingstiltag og budgetstøtte, vil blive kanaliseret direkte af den nye regering under præsident Mwai Kibaki, der kom til i januar 2003.

Det er en afgørende landvinding set fra kenyansk side, fordi donorerne hidtil ikke har villet betro statslige kenyanske myndigheder større donormidler på grund af den omfattende korruption og dermed manglende kontrol med pengene.

Donororganisationer fra 25 lande deltog i den første donorkonference med Kenya i 7 år – det var her tilsagnene om penge faldt.

Cheføkonom for Afrika ved Standard Chartered Bank, Razia Khan, sagde til BBC, at “selv om tilsagnene i reglen er højere end de pangene, der rent faktisk kommer, er nyheden om de 4,1 milliard meget positiv”. – Det vil være en stor støtte til regeringens bestræbelser for at bringe økonomien på fode og indlede en større genopretning og modernisering af infrastrukturen, sagde han.

Razia Khan sagde, videre, at “mens den økonomiske vækst fortsat vil ligge nede på paure 2 procent i 2003, er en vækstrate på 4,2 pct. i 2004 nu en absolut mulighed. Det vil i givet fald være den højeste økonomiske vækst i Kenya siden midten af 1990erne”.

Den internationale Valutafond, IMF har indtil for nylig indefrosset bistanden til Kenya, men er med den nye regerings reformvilje in mente gået med til at åbne for pengeposen igen. Det fik præsident Kibaki til at appellere til de øvrige donorer om at følge trop og åbne for sluserne.

Det er nu i nogen grad tilfældet, rapporterer BBC online.

Læs også “Bistandsydere øger samarbejdet med Kenya”, 29.11.03, under globale bistandsnyheder