Dansk støtte til WTO og u-landshandel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Som led i regeringens prioritering af handel og udvikling har udenrigsministeren besluttet at yde henholdsvis 3 mio. kr. i støtte til WTOs Globale Trustfond for Teknisk Samarbejde med udviklingslandene og 4,6 mio. kr. til Den Integrerede Ramme for Handelsrelateret Teknisk Assistance til de Mindst Udviklede Lande (IF).

Pengene til WTO vil bl.a. gå til målrettede undervisningsprojekter og seminarer for u-landene om WTOs forskellige aftaleområder, f.eks. landbrug og intellektuelle rettigheder, samt i forhandlingsteknik.

Støtten til IF vil gå til studier af de mindst udviklede landes muligheder og begrænsninger på handelsområdet, fremgår det torsdag af udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk

IF blev etableret i 1997 og er et samarbejde mellem WTO, Verdensbanken, UNDP, UNCTAD, IMF, Det Internationale Handelscenter, de mindst udviklede lande samt en række donorer, herunder Danmark.

I alt har regeringen i 2003 ydet 25 mio. kr. til internationale organisationers aktiviteter inden for handel og udvikling, herunder til Det Internationale Handelscenter, støtte til 4 vestafrikanske landes deltagelse i WTO-bomuldsforhandlingerne og til konkrete opfølgningsaktiviteter indenfor Den Integrerede Ramme.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) udtaler:

– Det er vigtigt, at vi fortsætter vores bistandsindsats på handelsområdet og derved giver de mindst udviklede landene de redskaber og den kapacitet, der er nødvendig for at de kan nyde godt af det internationale handelssamarbejde.

– WTO har på dette område en enestående ekspertise og kender regelsættet bedre end nogen anden. WTO er således en vigtig aktør i regeringens bestræbelserne på at hjælpe u-landene med at drage større fordel af det internationale handelssystem. Samtidig er det nødvendigt, at vi efter WTO-mødet i Cancun fortsat bakker op om WTO for at bringe forhandlingerne tilbage på sporet – ikke mindst af hensyn til udviklingslandene.

– IF-samarbejdet er et vigtigt instrument i klarlægningen af de mindst udviklede landes problemer med at integrere sig i det internationale handelssystem, ligesom det skal tjene til at sikre en koordineret ydelse af handelsrelateret bistand, slutter udenrigsministeren.

Yderligere oplysninger om regeringens indsats inden for handel og udvikling kan findes på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk eller ved henvendelse til fuldmægtig Joakim Larsen, tlf. 33 92 09 16, FN- og Verdensbankkontoret.