Tyrkisk menneskeretsforkæmper tiltalt i ny sag

Redaktionen

Den tyrkiske psykiater og menneskeretsforkæmper, Alp Ayan, der blev dømt i februar, står onsdag tiltalt i en ny retssag i byen Izmir, skriver Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre, IRCT, i en pressemeddelelse mandag.

Denne sag begyndte i 2001, da Alp Ayan sammen med andre
menneskeretsforkæmpere kritiserede myndighederne for at udøve tortur og tillade umenneskelige vilkår for de indsatte i de såkaldte Type F fængsler. Begge dele er dokumenteret i rapporter, som er udgivet både i og uden for Tyrkiet.

Alp Ayan arbejder for den tyrkiske menneskeretsorganisation, HRFT (Human Rights Foundation of Turkey), som rehabiliterer torturofre og er en IRCTs partnerorganisationer.

Det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet, Torben Lund, deltager sammen med læge Inge Genefke og mediekoordinator Poul Struve Nielsen fra IRCT som observatør ved retsmødet i Izmir.

Inge Genefke er netop vendt hjem fra rejse til USA, hvor hun briefede om situationen i Tyrkiet ved en høring i kongressen i det, der hedder ”Congressional Human Rights Caucus”. På opfordring fra Udenrigsministeriet i USA mødes hun med den amerikanske ambassadør i Ankara på vej til retsmødet i Izmir.

– Det ser værre uden end nogensinde, siger Inge Genefke og uddyber: – De lovændringer, som den tyrkiske regering har foretaget, har ingen effekt. Tortur er så udbredt, som det altid har været. Til gengæld er forfølgelsen af menneskeretsforkæmpere, der arbejder mod tortur, blevet værre.

IRCT er meget bekymret over situationen, idet Alp Ayan i februar blev idømt 18 måneders og 1 dags fængsel i en anden retssag mod ham og en række andre.

En anden medarbejder ved HRFT, Günseli Kaya, blev sammen med 28 andre tiltalte idømt 18 måneders fængsel, og Adnan Akin, som var tiltalt i samme sag, blev idømt 3 års fængsel.

I den sag var samtlige tiltalte i 1999 gæster ved begravelsen af en indsat, der blev dræbt i forbindelse med et militært indgreb i et fængsel i Ankara. Begravelsesgæsterne blev tiltalt for at “angribe gendarmer med sten og flasker” og “gøre modstand med voldelige midler”.

Ifølge vidneudsagn var det gendarmerne, som på voldelig vis forsøgte at hindre begravelsesgæsterne i at nå frem. Det fremgår af videooptagelser, som blev negligeret af retten, at de tiltalte ikke kastede noget efter gendarmerne.

Et retsmøde i en sag mod 9 medlemmer af HRFTs bestyrelse blev i januar udsat til den 6. marts. De 9 er tiltalt for have samlet
penge ind uden tilladelse og samarbejdet med internationale organisationer.

Hvis bestyrelsesmedlemmerne bliver fundet skyldige i den sag, bliver HRFT sandsynligvis lukket.

Tyrkiets premierminister, Mr. Erdogan, lovede “nul tolerance” overfor tortur efter hans partis valgsejr i 2002. Alligevel slipper torturbødlerne for at blive retsforfulgt. I 2003 behandlede HRFT 924 torturofre – omtrent samme antal som de foregående år.

Desuden chikanerer regeringen læger, der arbejder med rehabilitering af torturofre. Sagerne mod Alp Ayan og andre sager mod menneskeretsforkæmpere er udtryk for, hvilket pres disse personer må leve med i dagens Tyrkiet.

Sagerne viser desuden, hvor langt Tyrkiet er kommet i retning af at leve op til kriterierne for optagelse i EU. Disse sager ville næppe være rejst i noget EU-land, vurderer IRCT.

De fleste sager er blevet udsat gang på gang og sendt fra den ene
retsinstans til den anden. På FNs Menneskerettighedsdag, den 10 december, tog retsmødet i sagen mod Alp Ayan 20 sekunder, før sagen blev udsat til den 3. marts.

Yderligere oplysninger hos mediekoordinator Poul Struve Nielsen, 23 34 55 09. Inge Genefke træffes på 20 96 06 25.