FN og verdens nødhjælpsorganisationer er imponerede over viljen til at hjælpe katastrofeofrene i Sydøstasien. Men ikke alle løfter om hjælp indfries.
– Vi har klare historiske beviser, siger Poul Grosen, direktør for FNs Udviklingsprogram, UNDP, i Norden, til TV 2/NYHEDERNE. Han henviser til, at jordskælvet i Bam i Iran gav løfter for 6,5 milliarder kr., kun ca. 15 mio. kr. blev betalt.
Forskellen er denne gang, at folk har rejst og rejser i de nu ramte områder. Derfor kan de konkret se, om løfterne holdes, mener Poul Grosen.
Derfor er han optimist og tror, at langt flere af de lovede midler denne gang når ofrene: Donorlandenes befolkninger kan ved denne katastrofe holde politikere og regeringer fast på deres løfter.
FN er blevet lovet godt 12 milliarder kroner til nødhjælpsaktionen i Sydøstasien.
– Vi skal være meget forsigtige med det tal. Lad os sige det sådan. Store katastrofer har en tendens til at udløse store løfter, som … ikke altid bliver helt til virkelighed, siger Robert Smith, talsmand for FNs Kontor for Koordination af Humanitær Indsats, OCHA.
Rudolf Müller, OCHA, mener, at der meget dobbeltbogholderi hos donorerne.
Således lovede verden Iran milliarder til genopbygning af byen Bam, der blev knust af et jordskælv for et års tid siden. Kun en brøkdel af pengene er kommet.
Værste eksempel er orkanen Mitch, der i 1998 ødelagde store dele af Honduras og Nicaragua. Verden stillede op mod 60 milliarder kroner i udsigt. Under en tredjedel af disse midler er kommet til udbetaling, skriver The Guardian.
Samtidig advarer Jan Egeland, FNs vicegeneralsekretær verden mod at glemme de andre store humanitære katastrofer: i Darfur er 70.000 mennesker døde på 9 måneder og en million er på flugt. I Congo dør tusinde mennesker hver dag, påpege Jan Egeland.
Også i verdens nødhjælpsorganisationer er der bekymring at spore:
– Vi frygter, at den humanitære bistand bliver suget væk fra andre kriser så som dem i Sudan og Congo, hvor behovet er ligeså stort. Løfterne til tsunami-ofrene skal være andre penge og ikke taget fra mennesker i andre kriser, siger Jasmine Whitbread, international direktør for Oxfam, til “The Guiardian”.
Poul Grosen roser dog de nordiske lande for altid at holde deres løfter om nødhjælp, skriver Politiken onsdag.