Under overskriften “Gid de gode viljer i verden må gavne de fattige – Kun demokrati kan i længden få bugt med fattigdom”, kommenterer Berlingske Søndag resultatet af G8-mødet i Skotland.
DE TERRORISTER, der sprængte fire bomber i London torsdag, kan meget vel have valgt tid og sted med den hensigt at ville forstyrre G8-topmødet i Skotland. Det lykkedes ikke.
Tværtimod blev resultatet, at de forsamlede statsledere i enighed fordømte terrorismen. Og i øvrigt leverede vedtagelser og udtalelser, der klart viser, at de aldeles ikke har ladet sig påvirke.
Under omstændighederne var det det bedste, der kunne ske. For terror må aldrig få lov at virke – som det desværre fik sidste år, da bomberne i Madrid i sidste ende betød spansk tilbagetrækning fra Irak.
Sammenfaldet mellem bomber og topmøde gav også en anden form for prisværdig kontrast. For mens terroristerne spredte død og ødelæggelse, uddelte de rige landes statsledere løfter om mange milliarder til verdens fattige.
Det vil naturligvis ikke formilde forbenede hadere af Vesten og al dens væsen, som typisk vil mene, at det er Den Hvide Mands skyld, at der overhovedet findes fattige.
Men for selvstændigt tænkende mennesker overalt i verden burde kontrasten stille terroristerne i et endnu dårligere lys, end de allerede befinder sig i.
Præcis hvor mange milliarder der nu skal ydes ekstra til især Afrika, er ikke helt klart. Den meget omtalte eftergivelse af statsgæld vil for eksempel betyde, at Den Internationale Valutafond får færre penge at låne ud af i fremtiden.
Og statsledere er før kommet med fine hensigtserklæringer, de ikke har levet op til. Afrika har for eksempel stået øverst på dagsordenen ved i hvert fald de sidste tre G8-topmøder, uden det har hjulpet synderligt.
Men ekstra midler kommer der. Brugt med omtanke kan pengene betyde redningen af mange liv og bedre vilkår for nogle af dem, der har allermest behov for det. Og så desværre ikke så meget mere.
Programerklæringerne om at udrydde fattigdom bliver meget svære at opfylde med bistand alene. Fattigdom skyldes først og fremmest uduelige, korrupte og krigsførende regeringer, som der er, og især har været, mange af i Afrika.
Det helt store løft ud af fattigdommen kan kun komme indefra – fra de fattige lande selv. Vi skal hjælpe alt, hvad vi kan, og gerne mere, end G8-landene nu lover. Det er skammeligt, at der heller ikke denne gang bliver noget opgør med handelsbarrierer, der forhindrer Afrika i at hjælpe sig selv.
Men vigtigst af alt er, at demokrati og ansvarlighed bliver udbredt. Mon ikke det også vil hjælpe i kampen mod terror, slutter Berlingske på lederplads søndag den 10. juli 2005.