OECD-lande er de største skattely

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

KØBENHAVN, 1. November 2009: Søndag lanceres et nyt indeks over 60 hemmelighedsfulde jurisdiktioner (retslige områder). Det viser, at blandt de 6 største og mest hemmelighedsfulde er de 5 OECD-lande. USA delstaten Delaware er værst, tæt fulgt af EU-landene Luxembourg, England og Irland.

Financial Secrecy Index (FSI) er sammensat af Tax Justice Network . Indekset ser på 60 jurisdiktioner og analyserer ud fra 12 indikatorer graden af hemmelighed og modvilje mod at samarbejde med og give oplysninger til skattemyndigheder. Graden af hemmelighed bliver vægtet i forhold til omfanget af finansielle transaktioner i jurisdiktionerne for derved samlet at illustrere, hvor stor en skade hver jurisdiktion er ansvarlig for.

Indekset kritiserer OECDs tilfældigt sammensatte liste over skattely. Den fastholder billedet af skattely som eksotiske palmeøer, og bl.a. USA og England er udeladt.

Indekset har også 8 store donorer af udviklingsbistand blandt de 15 øverste, hvorved donorerne underminerer udvikling ved at tilskynde og muliggøre en massiv illegal kapitalflugt på ca. 1000 milliarder dollar årligt fra udviklingslandene.

John Christensen, Director for Tax Justice Network, udtaler: – Hemmeligheds-kræmmeri er et karakteristika ved det globale finansielle system. Jurisdiktioner konkurrerer om at tilbyde hemmeligholdelse for at tiltrække finans strømme. Men det har en høj pris. Finansielt hemmelighedskræmmeri giver ly for alle mulige slags kriminelle aktiviteter og misbrug: Hvidvaskning af penge, skatteunddragelse og skattesnyd, insider handel, finansiering af terror, underslæb, illegale finans strømme, bedrageri og meget mere.

OECD’s liste over skattely er baseret på svage standarder for gennemsigtighed og udveksling af information. Et skattely skal blot lave aftaler med 12 lande for at komme på den hvide liste.

– Svaghederne i OECDs måde at definere og sortliste skattely er mindre overraskende, når dette indeks viser, at OECD-lande er blandt de største udbydere af hemmelighedskræmmeri, udtaler Lars Koch, politisk rådgiver i IBIS. – Det er absurd og dobbeltmoralsk, at flere af de rige lande, der taler højest om udviklingsbistand, samtidig tilbyder og muliggør illegal kapitalflugt fra udviklingslandene.

For at komme hemmelighedskræmmeriet til livs er der brug for en kulturændring i det internationale finansielle system.

Lars Koch fortsætter: – IBIS foreslår, at man internationalt arbejder hen imod multilaterale aftaler om automatisk udveksling af informationer. Det vil også komme udviklingslandene til gode. Desuden skal man ændre virksomhedernes regnskabsstandarder, så det bliver gennemsigtigt, hvad virksomheder tjener land for land. Det vil gøre det muligt at beskatte overskud, der hvor det bliver produceret, f.eks. overskud fra olie eller minevirksomhed i et udviklingsland.

Tax Justice Network er et uafhængigt internationalt netværk af forskere, revisorer, NGOer, økonomer mm. IBIS er medlem af netværket. John Christensen er grundlægger af og direktør for det internatonale sekretariat.

På hjemmesiden www.financialsecrecyindex.com findes indekset, gennemgang af metoden, studier af de 60 jurisdiktioner samt de 1400 sider baggrundsresearch til grund for indekset.