Pre-COP 15: Københavneraftalen skal omfatte alle delelementer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mandag og tirsdag har ministre fra hele verden været samlet i København til det sidste møde før klimatopmødet i december. På mødet deltog 40 lande, heriblandt USA og Kina, som er nogle af de store aktører på klimaområdet, samt deltagere fra de afrikanske lande og lavtliggende ø-stater, som vil blive hårdest ramt af klimaforandringerne.

Klima- og Energiminister Connie Hedegaard udtalte på et pressemøde i dag tirsdag, at hun er fortrøstningsfuld ovenpå forhandlingerne. Connie Hedegaard holdt ved pressemødet fast på, at Københavneraftalen skal pege i retning mod en temperaturstigning på max 2 grader, og skal indeholde “binding commitments” på alle delelementer i det, der skal blive den endelige juridisk bindende aftale. De gælder områder som individuelle mål for CO2-reduktion i 2020, kort- og langtidsfinansiering af klimatilpasning, teknologioverførsler, u-landenes forpligtelser, etc. Hun lagde også op til, at der skulle være en kort deadline for hvornår den juridisk bindende aftale skal være i hus. Connie Hedegaard indrømmer derved, at aftalen i København ikke vil resultere i den juridisk bindende aftale, som man havde håbet på, men i stedet blive en politisk aftale.