Intern partikritik af Danmarks nej til uafhængighed for Tibet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kritikken af regeringens note til Kina om, at Danmark vil “modsætte sig” uafhængighed for Tibet breder sig internt i flere af de partier, der officielt har nikket ja til aftalen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

– Det er et markant knæfald for Kina og en ændring af SF’s politik, så jeg er helt uenig. Det har jeg klart givet udtryk for på gruppemødet, siger Pernille Frahm (SF), der fik støtte af flere gruppefæller.

Hos Venstre udtrykte flere skepsis på et møde i folketingsgruppen, erfarer Jyllands-Posten. Men gruppen har fået klar besked på at holde mund under klimatopmødet. Regeringen har fået støtte til aftalen fra Socialdemokraterne, SF og de radikale.

Også den radikale udenrigsordfører, tidl. udenrigsminister Niels Helveg Petersen, er kritisk: – Jeg havde gerne set den formulering (om nej til uafhængighed, red.) anderledes. Det havde været en bedre aftale, hvis den ikke havde været der, siger han til Jyllands-Posten.

En ekspert vurderer, at den danske regering ikke vil mødes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama, i fremtiden.