Forskere: Ny fødevare-plante kan trodse klimaforandringer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I de seneste års bekymring for følgerne af klimaforandringer har fødevareforsyning spillet en særlig rolle. Men hvad hvis man kunne skabe en spiselig plante, der trodser alle dommedags-scenarier med ekstreme temperaturer – for i stedet at vokse og sætte frugt, uanset om det blev meget varmt eller meget koldt?

– Vi ville aldrig løbe tør for mad!, fortæller forskeren Philip Wigge til Irin News. Wigge er medlem af et institut for bioteknologi og biologi under Storbritanniens Research Council. Han mener, at gensplejsning kan skabe fødevaresikkerhed – måske i løbet af de næste 10 til 15 år – som følge af hans og kollegaen Vinod Kumars fund af et såkaldt ‘termometer’- gen, der styrer planters registrering af temperatur. Dermed er vejen åben for skabe planter og frugt, der kan gro i enhver temperatur.

I artiklen i IRIN News forklarer Wigge fremtidsmulighederne i det nye gen. En opdagelse som helt sikkert vil møde kritik fra de aktivister og forskere, der ser mere skeptisk på gensplejsning.

Læs videre hos IRIN News nedenfor (engelsk).