Målrettet hiv-forebyggelse til mænd med anden seksualitet i Laos

Forfatter billede

Af Ditte Hjorth Hansen
Can.Scient.San.Publ., Københavns Universitet

Mænd der har sex med mænd (MSM), stofmisbrugere og prostituerede er drivkraften bag HIV epidemien i Asien.

Men endnu har man ikke formået at stoppe spredningen af smitte blandt disse grupper.

I Asien findes en langt højere HIV prævalens hos eksempelvis MSM i forhold folk flest.

IKKE NEMT

Det virker så indlysende at forebygge HIV blandt disse mænd, men det er ikke så enkelt, og det er måske årsagen til, at sygdommen fortsat spredes blandt MSM.

Jeg har i flere år beskæftiget mig med HIV forebyggelse og blev i 2008 gjort opmærksom på det store behov for forebyggelse blandt MSM i Asien.

Jeg fik mulighed for at undersøge fænomenet i Laos i samarbejde med UNAIDS og har benyttet den indsamlede data til mit speciale på Folkesundhedsvidenskab.

En af årsagerne til den manglende succes på forebyggelse blandt MSM er, at mange lande har en meget begrænset viden om MSM, deres seksualitet og deres seksuelle adfærd.

Organisationerne ved ganske enkelt ikke hvor og hvordan, der bedst gribes ind overfor den seksuelle højrisikoadfærd, der er blandt MSM. At MSM er ulovligt i 86 lande spiller også en stor rolle for de midler, der bliver afsat til forebyggelse.

Af disse to årsager vælger mange lande enten af lave en bred HIV forebyggelses-strategi, der bør ramme alle målgrupper, eller specificere den til målgrupper, der ikke inkluderer MSM.

EN DEL STATISTIK

I Laos estimeres det, at ca. hver femte mand har eller har haft sex med en anden mand (18.5%) og defineres som MSM.

Dette tal er højere end hvad der er fundet i andre lande i regionen.

HIV prævalensen blandt disse mænd er 5,6% mens den er under 1% i baggrundspopulationen og bevidner altså om et kæmpe behov for forebyggelsestiltag.

Mange mænd vælger at have sex med andre mænd, ikke fordi de er homoseksuelle i vestlig forstand, men for seksuel erfaring, nydelse, eksperimentering eller for penge.

Flere studier i Laos rapporterer, at MSM har mere end 10 seksuelle partnere per måned hvoraf ca. halvdelen er nye partnere.

Der er et stort behov blandt MSM i Laos for at finde nye partnere, og mange har både løse og faste partnere samtidigt.

Partnersituationen er som regel spontan, og flere partnere på en gang er ikke udenfor normen.

Disse faktorer kombineret med sjælden brug af kondomer blandt MSM resulterer i seksuel højrisiko adfærd blandt MSM, der både medfører en høj HIV og STI prævalens.

Men i Laos kan man ikke slå alle MSM over en kam.

Der er nemlig stor forskel på hvorledes seksualiteten og identiteten formes blandt undergrupperne.

FORSKELLIGE GRUPPER AF MSM

I hovedstaden Vientiane identificerede jeg tre overordnede typer MSM med et par undergrupper:

mand-til-kvinde transvestit med hhv langt og kort hår som bliver kaldt kathoeys;
bøsser, hhv. maskuline og feminine; og
pusais, som kalder sig selv heteroseksuelle men fra tid til anden har sex med mænd.

Den mest synlige gruppe er kathoeys, som biologisk set er mænd, men som identificerer sig som kvinder og som kan optræde enten feminint eller maskulint afhængigt af hvem de er sammen med, hvilke aktiviteter de er involveret i eller bare pga. deres humør.

Kathoey er observeret som meget ekstroverte, underholdende at være sammen med, og den gruppe der er mindst stigmatiseret i Laos.

Bøsser og pusais er svære at observere i samfundet, da de klæder og opfører sig som andre mænd, nogle med flere feminine træk end andre.

Bøsser og pusais er mere stigmatiserede i samfundet, og ingen familier bryder sig om, at deres søn skal være sammen med en anden mand, hvorimod det er mere tilladt for en kathoey at være sammen med en mand, da vedkommende erkender sig som kvinde og derved opretholder normen om at mænd skal være sammen med kvinder.

HVAD BLIVER DER GJORT

HIV interventioner generelt og i særdeleshed overfor MSM er stadig forholdsvis nye i Laos, da regeringen ikke har vedkendt behovet for disse før nu.

Tre organisationer, Burnet Institute, Population Service International (PSI) og Laos Youth Action for AIDS Programme har påbegyndt forebyggelsesprogrammer specifikt målrettet disse forskellige grupper af MSM og påpeget, at der skal differentierede strategier til for at forebyggelsen skal virke blandt MSM.

Til dette har de valgt at benytte ’Peer Education Programmer’. Med programmerne fokuserer de på at mindske den seksuelle højrisiko-adfærd blandt MSM ved at uddele kondomer og viden.

Derudover opfordrer de MSM til at mindske antallet af partnere.

Fordi organisationerne er klar over den store forskel på adfærden blandt kathoeys, bøsser og pusais, har de udviklet forskellige strategier til hvordan, de bedst kan nå disse grupper.

Eksempelvis henvender PSI sig direkte til kathoeys på barer, da de ved, at de åbent kan tale med kathoeys om deres seksuelle adfærd.

Burnet Institute forsøger derimod at komme i kontakt med så mange mænd som muligt, før de går ind på barerne.

De har valgt denne strategi da det, som før nævnt, kan være svært at identificere en bøsse/pusai fra en ”almindelig” mand.

Når de får fat på en mand, der virker interesseret, opfordrer de ham til at komme til et møde, hvor der diskuteres seksualitet, HIV, kønssygdomme og risikoadfærd.

Disse møder bliver holdt ca. en gang om måneden, og der er ofte stor tilslutning til og begejstring for disse møder.

Peer Education programmerne har kun været implementeret i få år i Laos, men de har allerede været med til at sprede budskabet om sikker sex blandt MSM i store områder af Laos.

I mine interviews med modtagerne af interventionen udviste de stor begejstring for endelig at få information om HIV, kønssygdomme, lære at bruge kondomer og ikke mindst at have nogen at kunne tale med om deres seksualitet.

I Laos har det altså virket at lave differentieret HIV forebyggelse for forskellige grupper af MSM.

Det har dog krævet et stort forarbejde at identificere de forskellige grupper af MSM og deres særlige behov – og der er stadig meget at lære om de forskellige grupper, deres identitet og adfærd.

Andre lande med lignende HIV epidemier bør tage ved lære af resultaterne i Laos og påbegynde arbejdet med at identificere MSM grupper og differentiere HIV forebyggelsen herefter.

Artiklen er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk af forfatteren, som kan kontaktes på e-mail [email protected]