Danske sponsorer indbydes til at hjælpe skoler i Bangladesh

Forfatter billede

En lille dansk organisation med stærke ambitioner søsætter nu et nyt sponsorinitiativ, fremgår det af en pressemelding mandag.

Det skal sikre solid grunduddannelse og inspiration til udvikling på 3 skoler med pengemangel i Bangladesh.

Skoleprojektet er unikt, fordi det er målrettet ikke bare fattige, men også mellemklassefamilier, der har stort potentiale for at løfte udviklingen, men som ofte overses i udviklingsprojekter, hedder det.

St. Mathews Schools i Bangladesh tilbyder nu en sponsorordning, BANGLA børn, hvor danskere kan sponsorere en elev eller en lærer på en af projektets 3 skoler.

Skolerne henvender sig især til den store gruppe mellemklassebørn, der er for fattige til at være sikret en fremtid med job og uddannelse, dog uden at være blandt de aller-fattigste, som de fleste andre udviklingsprojekter fokuserer på.
– Sponsorordninger er ikke noget nyt i sig selv, siger skolernes grundlægger, Filip Engsig-Karup, fra Midtjylland og uddyber:

– Men muligheden for eksempelvis at sponsorere en lærer siger noget om vores stærke overbevisning om kvalitetsundervisning som vejen til udvikling og demokrati

Initiativtageren er selv skolelærer og tidligere missionær i Bangladesh gennem 13 år.

Inspiration til en fredelig fremtid

På skolerne modtager børnene undervisning på engelsk i alle fag, så de kan klare sig i en stadig mindre verden. Undervisningen tager dog altid udgangspunkt i børnenes bangalske kulturarv og værdier.

Skolerne bygger på et kristent menneskesyn, men lægger i praksis stor vægt på, at der findes både hinduer, muslimer og kristne blandt elever, lærere og bestyrelsesmedlemmer.

– Børnene udvikler en naturlig accept af og forståelse for forskellighed, når de hver dag leger og lærer i et tværkulturelt miljø, forklarer Filip Engsig-Karup.

– Vi vil gerne forebygge religiøse konflikter og inspirere til udvikling, demokrati og dialog, fortsætter han.

Håbet er, at den tværkulturelle tanke kan smitte af på børnenes familier, og at skolerne kan fungere som et samlingspunkt for lokalsamfundene.

Sponsor for succes og store ambitioner

På bare 5 år er den første St. Mathews skole vokset til 3 skoler med i alt 406 elever op til 8. klasse. Ambitionen er at have 3 fuldt udbyggede skoler til 10. klasse, der kan forberede eleverne på videreuddannelse og job samt danne rygrad for en buket af udviklingstiltag i lokalsamfundene.

Det nye sponsorprogram skal på den ene side sikre skolernes drift. De skolepenge, forældrene betaler, skal på sigt få den daglige drift til at løbe rundt, men det er endnu ikke nok til at dække eksempelvis lærerlønninger og undervisningsmaterialer.

På den anden side mangler projektet bl.a. midler til at købe jord og bygge holdbare murstensskoler. Sponsorerne skaber derfor grundlag for både skolernes eksistens og videreudvikling.

NGOen om sig selv

St. Mathews Schools er grundlagt i 2005 af Filip Engsig-Karup fra Sorring i Midtjylland og bangalske Nogendronath Bormon, der har 25 års erfaring som leder af uddannelses- og udviklingsprojekter i Bangladesh.

Driften af skolerne søges finansieret udelukkende gennem forældrebetaling, mens udviklingen af projektet finansieres af støtte fra privatpersoner, virksomheder og organisationer i Danmark.

St. Mathews Schools følger den officielle bangalske læseplan, så eleverne efter endt skolegang kan fortsætte i landets uddannelsessystem.

St. Mathews Schools står også bag flere projekter og initiativer i lokalsamfundene som f.eks. en skrædderuddannelse og et program for handicappede børn og deres forældre.

Yderligere oplysninger hos:
Støtteforeningen for SMS – St. Mathews Schools i Bangladesh
Filip Engsig-Karup, tlf. 61 68 70 84, email: [email protected]
Se også støtteforeningens hjemmeside: www.smsbangladesh.dk