FN-byen i København er en rigtig god forretning

Forfatter billede

Af Anne Müller

Det er både i FN’s og Danmarks interesse at at få FN-organisationer til at slå sig ned i København, siger Lars Hørmann i en samtale med U-landsnyt.

Han er tidligere dansk diplomat og sidder nu hos UNDP i København med ansvar for at koordinere FNs interesser omkring den nye FN-by, der skal stå færdigt om knapt 3 år i Københavns Frihavn.

Stigende udgifter

– De penge, der bruges fra dansk side vender tilbage til den danske samfundsøkonomi, siger Lars Hørmann. Det nøjagtige tal er uhyre svært at beregne, siger han, men henviser til en uafhængig konsulent undersøgelse og beregninger fra Øresundsinstituttet, der taler om helt op til 7-15 gange det beløb, der investeres fra dansk side, når alt tælles med. Det er der tre grunde til:

1. FN ansatte og deres gæster bidrager med betydelige beløb som forbrug i Danmark,
2. FN organisationerne genererer møder og rejser som skaber omsætning i bl.a hotel-og rejsebranchen,
3. Danske virksomheder har en klar fordel, når der udliciteres varerindkøb til f.eks UNICEFs lager.

Udgifter til FN organisationer koster i dag den danske stat 78,2 millioner kroner om året i husleje og telefon. Det tal vil stige til 116,4 millioner kroner, når den nye FN-by står færdig i 2012 og 2013. Det er penge, der bliver taget fra Danmarks multilaterale bistand, men sådan har det altid været, og det har ikke bragt hjerterne i kog på Christiansborg.

Dansk FN-by på en 6. plads

Lars Hørmann sidder på sit kontor ved Midtermolen i udkanten af Københavns Frihavn. Han viser tegninger til den nye FN-by, der bliver et konkret bevis på, at København nu er den 6. største FN-by i verden.

Om mindre end tre år flytter de nuværende 6 FN-organisationer ind i to nye campus tegnet af arkitektfirmaet 3XN til en pris på over én milliard kroner.

Det stjerneformet byggeri, der udgør Campus 1, bliver placeret dér, hvor UNICEF lageret ligger i dag. Og de 1000 FN-ansatte kan flytte ind i 2013.

Campus 2, der ligger længere ude i Nordhavnen, bliver færdigt allerede i 2012 og kommer til at huse UNICEFs nyt topmoderne robot-styrede lager.

Plads til at vokse

Og der er plads til FN vokseværk. – Vi bygger foreløbigt 5 fløje i Campus 1, siger Lars Hørmann, men tilføjer, at der er mulighed for at udvide med 3 fløje og dermed få plads til endnu 800 FN-ansatte.

Sonderingerne er allerede i gang for at få flere FN organisationer til den danske hovedstad. UNFPAs østeuropa-kontor, der i dag ligger i Bratislava, er interesseret i at flytte længere op nordpå. – Men indtil byggeriet står færdigt holder vi lav profil, tilføjer Hørmann.

Stor forskel

Lige nu har Lars Hørmann travlt med at skabe momentum internt omkring de nye bygninger. Interne komitéer og udvalg diskuterer, hvordan de nye lokaler skal se ud. Og der er stor forskel på organisationskulturen i de 6 forskellige FN organisationer, fortæller Hørmann.

En af diskussionerne er, hvorvidt der skal være åbne kontorlandskaber. Det anvendes med held på Midtermolen hos UNDP, UNOPS og andre, mens WHO har dårlige erfaringer med sine åbne kontorlandskaber på Scherfigsvej på Østerbro.

Lige nu er kompromiset formuleret som 50 procent lukkede og 50 procent åbne kontorer. – Men hvordan det præcist skal udmøntes skal stadig drøftes, siger Hørmann. – Det bliver helt klart en udfordring at få organisationerne under et tag, tilføjer han.

På den måde bliver FN-byen også et bevis på den danske stats støtte til effektiviseringen af FN. Det såkaldte ”One-UN”-initiativ bestræber større samarbejde mellem de forskellige FN organisationer.

En bydel med ambitioner

Det officielt første spadestik til den nye FN-by tages i august, men allerede nu er maskiner og mænd ved at spunse og grave ned til fundament. Byggetilladelsen er endnu ikke i hus, men det bekymrer ikke Lars Hørmann, da det er organisationen By & Havn, der er udlejer af og bygherre for FN-karreen.

FN-byen bliver startskuddet til byudviklingen af Marmormolen, der også kommer til at omfatte boliger, parker, et hotel og erhvervsejendomme. Derudover kommer der to karakteristiske tårne forbundet af en cykel- og gangbro i 65. meters højde. Denne bro, der er tegnet af den verdensberømte amerikanske arkitekt Steven Holl, skal forbinde Langeliniespidsen med Marmormolen.

– Den bro er nødvendig, fordi ATP ansatte, der flytter ind i en bygning på Langliniespidsen ifølge danske regler skal have under 500 meter til nærmeste offentlige transport, siger Hørmann. Og da Østerbro Station ligger for langt væk måtte man skabe en ”gateway” til Nordhavns Station.
Læs også:
København får en FN-by …om nogle år (16. februar 2010)
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/16-02-10/k-benhavn-f-r-en-fn-om-nogle-r