Flere af de p.t. 10 programmer, som Danida støtter for at bringe børn i grundskole i Den 3. Verden, skal nedlægges, varsler udviklingsminister Søren Pind (V) ifølge Kristeligt Dagblad torsdag.
Grundskoleprogrammerne er ifølge ham et symptom på, at Danmarks udviklingsbistand på 15,2 milliarder kroner om året bruges ineffektivt. Og efter sommeren præsenterer han de prioriteringsplaner, der skal “effektivisere den samlede støtte” til udviklingslandene.
Grundskoleprogrammerne finansieres via bilaterale aftaler, hvor 10 regeringer modtager i alt omkring 500 millioner kr. direkte fra Danmark.
Men indsatsen skal i højere grad koordineres med andre donorlande for at undgå de udgifter og det spild, der er forbundet med at starte små projekter. Pengene skal kanaliseres gennem Verdensbanken og den internationale organisations programmer, mens den danske indsats specialiseres på områder som uddannelse af kvinder og faglig uddannelse.
Søren Pinds ople-velse er, at de vestlige donor-lande på nogle om-råder falder over hinanden i u-lan-dene frem for at koordinere indsat-sen.
– Hvis vi derimod støtter en multi-lateral organisation som Verdensban-ken, bliver hjælpen bredt ud mange flere steder for meget færre penge. Nogle af de danske programmer bliver nedlagt, og kan jeg garantere, at programmerne bliver udført i de samme lande? Nej. Men jeg kan overordnet set sige, at vi får mere for pengene, anfører udviklings-ministeren overfor Kristeligt Dagblad.
En stribe danske NGOer har i høringssvar til ministeren om hans nye overordnede strategi for dansk u-landsvirke vendt sig stærkt imod, at Danmark neddrosler sin egen tosidede bistand til grundskolegang i verdens u-lande.
De har bl.a. peget på, at Danmark har helt særlige forudsætninger og kompetencer på feltet, som ikke bør gå tabt i bistandsarbejdet.