Danmark ligger fortsat i top, når det gælder vores samlede politik overfor verdens fattige nationer, men det begynder at knibe slemt efter årene med VK-regeringen og især udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) ved roret.
Hvis man skulle være i tvivl, kan man læse det seneste “Commitment to Development Index” (for 2007) fra den uafhængige amerikanske tænketank “Center for Global Development” (CGD).
Centret har bl.a. beregnet BEVÆGELSEN fra 2003 til 2007 i de i alt 21 målte lande på 7 politiske områder, som berører forholdet mellem industri- og udviklingslande.
Altså om det er gået frem eller tilbage – se også
www.cgdev.org/section/initiatives/_active/cdi?most_improved=1.
For Danmark er det en ren bundskraber. Vi ligger som nummer næstsidst med et minus på 0,4 kun “undergået” af Schweiz. Det står i stærk kontrast til vore øvrige nordiske broderlande, hvor Finland ligger fjerde bedst, Norge og Sverige henholdsvis som nr. 6 og 9, mens Danmark ligger og roder nede som nr. 20.
Med andre ord: Fremgang i de øvrige nordiske landes samlede udviklingspolitik og tilbagegang i Danmark. Vi er kun næstbedst på ét område: Til at forringe vor politik overfor Den 3. Verden
Det hedder i meldingen fra CGD, at “the Danish foreign aid program is the best in the world in terms of quantity, weighted for country size, as well as its quality. Denmark also contributes a large amount of personnel and finance to international peacekeeping and humanitarian interventions, and encourages research and development. But Denmarks performance is affected by its barriers against agricultural imports from developing countries and its high fishing subsidies”.
Det fremgår imidlertid også af materialet, at pointgivningen for den danske bistand har været for næsten uafbrudt nedadgående siden 2003, og at en væsentlig begrundelse for, at bistanden trods alt fortsat rates højt er, at den opererer med store samlede sektorprogrammer ikke en stjerneregn af mindre projekter.
Sektorprogrammer blev god latin under den forrige SR-regering, og det er så VKs held, at man ikke har rokket herved. Andelen af bistanden til FN-systemet – som for Danmarks vedk. har været brat faldende under VK – indgår ikke umiddelbart i det tilgængelige materiale, men bør ifølge iagttagere også tillægges betydning.
CGD rangordner de 21 lande efter deres pointtal inden for 7 politikområder. Et lands samlede pointtal er gennemsnittet af dets 7 politikpointtal. De 7 områder er bistand, handel, investeringsfremme, migration, miljøpolitik (hvor Danmark ligger helt nede som nr. 11), sikkerhedspolitk og støtte ti nye teknologier.
CGD websitet (www.cgdev.org/cdi) indeholder rapporter på hver af de 21 lande i CDI, samt grafer, kort, regneark og baggrundsbeskrivelser.
Center for Global Development i Washington DC arbejder med at reducere global fattigdom og ulighed ved at opfordre til ændringer i politikken i USA og andre rige lande gennem solid forskning og aktivt engagement i det politiske samfund.
-Søe