Danmark overtog i januar hvervet som formand for bestyrelsen for FNs Udviklingsprogram (UNDP), FN-systemets centrale bistandsorgan.
Formandskabet er ét-årigt (2007) og omfatter udover UNDP hvervet som formand for FNs Befolkningsprogram (UNFPA). Hvervet vil blive varetaget af Danmarks kommende FN-ambassadør, Carsten Staur, der tiltræder sin nye stilling 1. marts, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) udtaler:
– Danmark har en lang tradition for at arbejde for et effektivt FN, der kan medvirke til at modgå globaliseringens skyggesider, herunder de mange konflikter og den store fattigdom i Afrika.
– Formandskabet for UNDPs bestyrelse vil give os en stærk platform, hvor vi gennem en aktiv multilateral indsats kan få et effektivt udbytte af Danmarks store bistandsindsats.
– Den nye opgave er endnu en understregning af, at den stærke danske FN-profil vil blive fortsat, også efter at vores medlemskab af Sikkerhedsrådet er ophørt. Vi vil i UNDP-sammenhæng ikke mindst søge at sætte fokus på Afrika, på kvinder og på sammenhængen mellem sikkerhed og udvikling, anfører Tørnæs.
Tilføjelse fra u-landsnyt.dk: Hun har ellers stået i spidsen for en markant nedskæring af de danske midler til FNs bistandsorganisaioner, så at den multilaterale andel af Danmarks samlede bistand nærmer sig en tredjedel – mod førhen en nogenlunde fifty-fifty-fordeling mellem den multilaterale og bilaterale indsats.
Der er især 3 konkrete emner, man fra dansk side vil prioritere højt i UNDP-bestyrelsen i 2007:
Først og fremmest vil Danmark arbejde for, at FN skal spille en endnu stærkere rolle i lande, som er på vej ud af konflikt eller naturkatastrofer. Her er FN-systemet ofte den eneste repræsentant for det internationale samfund, og FN-organisationerne har alene i kraft heraf en helt central rolle for at bygge bro mellem konflikter og langsigtet udvikling. At skabe denne sammenhæng er UNDP’s kernekompetence.
Fra dansk side vil man bl.a. søge at bidrage til at få FN til at være stærkere til stede i svage stater og i verdens brændpunkter. Her har UNDP en naturgiven rolle som neutral aktør, der gennem kapacitetsopbygning og en kritisk dialog kan fremme god regeringsførelse.
For det andet vil man fra dansk side arbejde for, at FN operativt skal fungere som én samlet enhed i verdens fattige lande: De mange FN-organisationer, fonde og programmer skal – som foreslået i den nylige rapport fra Generalsekretærens Højniveau-panel – i hvert land have ét landekontor, ét budget og ét program.
At FN skal fungere som en enhed kan lyde indlysende. Men det er langt fra den praksis, der er i dag. Det er ikke ualmindeligt, at FN selv i meget fattige lande er repræsenteret af mellem 10 og 20 organisationer og programmer. Det er ikke effektivt, hverken for FN eller for u-landene. UNDP vil kunne spille en stærk rolle for i praksis at samle og effektivisere FNs operationelle aktiviteter.
For det tredje vil Danmark bruge sit formandskab for bestyrelsen, ikke mindst i UNFPA-sammenhæng, til at sætte fokus på kvinders rolle som drivkraft for udvikling. Dette ligger i direkte forlængelse af Danmarks traditionelt stærke engagement for kvinders rettigheder, herunder deres seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder.
Yderligere oplysninger hos ambassadør Lars Faaborg-Andersen, FN-missionen New York, tlf. 00 1 212 705 4928 eller chefkonsulent Morten Lykke Lauridsen, Danidas kontor for FN og Globalt Udviklingssamarbejde, tlf. 33 92 09 07.