Tørnæs ønsker Ortega til lykke

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) ønsker “Daniel Ortega til lykke med valgsejren og det nicaraguanske folk til lykke med de veloverståede valg”

I en presseudtalelse onsdag siger Tørnæs, at “jeg noterer mig med tilfredshed, at valgene i Nicaragua vurderes at have været frie og fair”.

– De internationale valgobservatører har kun peget på mindre uregelmæssigheder, der dog ikke rejser tvivl om at valgene er gennemført i overensstemmelse med internationale standarder. Jeg har selv prioriteret, at Danmark gjorde sit til at sikre, at valgprocessen blev gennemført på en ordentlig måde. Danmark har ydet betydelig bistand og 25 danske observatører har deltaget i valgobservationen, anfører ministeren og lægger til:

– Det er nu vigtigt, at Danmark og andre donorer snarest går i dialog med den nye nicaraguanske regering for at drøfte vores fremtidige udviklingssamarbejde. Jeg lægger vægt på, at den nye regering fremsætter og gennemfører strategier og politikker for bekæmpelse af fattigdom, for at mindske korruptionen, styrke demokratiseringen og forbedre menneskerettighederne samt kvinders vilkår.

– Endelig lægger jeg vægt på, at der opretholdes ordentlige rammer for udviklingen af den private sektor, slutter Tørnæs.

Danmark har støttet valget gennem bistanden til Nicaragua. Støtten, som beløber sig til over 4 mio. kr., er bl.a. gået til lokale og internationale valgobservatører, til oplysningskampagner og teknisk udstyr.

Det gør Danmark til en af de største internationale donorer ved valget. Samtidig har i alt ca. 25 danske valgobservatører overvåget valghandlingen for forskellige organisationer.

Danmark yder årligt 200 mio. kr. i bistand til Nicaragua, som blev dansk programsamarbejdsland i 1993 på initiativ af den dav. socialdemokratiske udviklingsminister, Helle Degn – efter mange års indædt modstand fra Venstre og konservative, som ikke kunne lide Ortega og hans Sandiniststyre.