Danske skoleelever i spil om, hvordan vi afskaffer global fattigdom

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I denne uge går ca. 1.500 danske elever i 8.-10. klasser i gang med at debattere, hvordan vi bedst afskaffer fattigdommen i u-landene. Det sker i cyberspace på den virtuelle ø Global Island, et af Mellemfolkeligt Samvirkes initiativer på uddannelsesområdet, fremgår det af en rundsendelse mandag.

Her er eleverne parlamentarikere i øens 5 lande og opgaven går på at debattere og stemme sig frem til den bedste løsning. De 5 lande er henholdsvis 2 industrilande, et mellemindkomstland og 2 u-lande:

De rige lande, Nex og Porta:
– mener at årsagen til fattigdom i u-landene er mangel på demokrati. Pengene forsvinder i lommerne på korrupte ledere i stedet for at skabe udvikling og hjælpe de fattige.
– kræver at u-landene må indføre de rige landes demokratiske samfundsmodel, før de kan få mere udviklingsbistand, og før internationale investorer vil anvende deres penge her (internationale investorer: virksomheder og personer med mange penge, der investerer deres penge, der hvor de kan se, de kan tjene flest penge).

U-landene, Otago og Zobia:
– vil at de rige lande skal give mere udviklingsbistand (penge til at skabe bedre livsvilkår for de fattige, f.eks. skoler, rent vand og hospitaler).
– kræver at de rige lande indfører et frit marked for landbrugsprodukter.
– vil have mulighed for selv at beskytte deres hjemmemarked for landbrugsprodukter.
– er imod krav om mere demokrati.

Mellemindkomstlandet Votrox:
– er imod at de rige lande presser deres samfundsmodel ned over hovedet på u-landene.
– vil ikke give udviklingsbistand før landet har udryddet sin egen fattigdom. (Også mange i de rige lande mener, at bistandspenge er bedre brugt på syge og ældre i deres egne lande.)

Hvordan finder vi en fælles løsning på at afskaffe fattigdom i u-landene?

Dilemma: Hvordan kan vi på Global Island bedst bekæmpe fattigdommen i u-lande?
– Gennem øget udviklingsbistand?
– Ved at skabe en fri verdenshandel?
– Ved at indføre demokratiske tilstande i u-landene?
– Eller skal mulighederne kombineres? Hvordan?

Spillerunden er betalt af Danida og vinderne skal møde udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og får en rundvisning med hende i Folketinget.

Kontaktperson:
Per Hoff, Gamemaster på Global Island, tlf. 46 40 85 51, e-mail: [email protected]