Tørnæs før Verdensbank-møde: God regeringsførelse og kamp mod korruption er alfa og omega

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der er behov for øget samarbejde om god regeringsførelse, anfører udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) op til for årsmøderne i Verdensbanken og IMF

Ulla Tørnæs rejser til Singapore søndag (17. sept.) for at deltage i Verdensbankens og Valutafonden IMFs årsmøder og mødes ved samme lejlighed med repræsentanter for Bankens ledelse, andre donorer samt finansministre fra danske programsamarbejdslande.

På årsmøderne vil ministre fra hele verden drøfte, hvordan Verdensbanken kan styrke indsatsen for at fremme god regeringsførelse og bekæmpe korruption, der fortsat udgør et stort problem i mange u-lande.

Ministrene vil også diskutere, hvordan Banken kan forbedre samarbejdet med mellemindkomstlande som Brasilien, Kasakhstan og Sydafrika. Mellemindkomstlandene er hjemsted for hovedparten af verdens fattige.

Ulla Tørnæs udtaler forud for mødet:

– Uden god regeringsførelse vil andre reformer i udviklingslandene kun have begrænset virkning på fattigdomsproblemerne. God regeringsførelse er netop et af fokusområderne i regeringens nye udviklingspolitiske prioriteter for 2007-2011.

– I mine øjne er der ikke tvivl om, at en vigtig del af god regeringsførelse er, at der tages hånd om de fattigste. Svage offentlige institutioner og korruption hindrer f.eks. mange fattige mennesker i at blive behandlet, når de er syge og i at få en uddannelse. Det kan verdens fattige ikke være tjent med, og det kan vi som donorer heller ikke.

– Verdensbanken bør gå foran med et godt eksempel på dette område. Jeg er derfor meget tilfreds med, at Banken har fremlagt en strategi for, hvordan indsatsen for forbedret regeringsførelse og korruptionsbekæmpelse kan styrkes, så der stilles samme høje krav til alle regeringer.

– Jeg vil i mine samtaler i Singapore argumentere for, at vi som donorer skal tale med samme stemme på landeniveau. Jeg tror, det er meget vigtigt, at vi stiller de samme krav og sender de samme signaler, hvis vi vil påvirke modtagerlandenes regeringer, slutter udviklingsministeren.

Yderligere oplysninger hos kontorchef i Danida, Dan E. Frederiksen,
tlf. nr. 33 92 09 01, e-mail: [email protected]