Ny UNICEF rapport sætter fokus på mødredødelighed
UNICEF udgav fredag statusrapporten “Progress for Children”, som peger på den enorme risiko, der stadig er for gravide og fødende kvinder i Den 3. Verden, skriver UNICEF Danmark i en pressemelding.
U-landene står for 99 procent af alle graviditetsrelaterede dødsfald. 84 procent af dødsfaldene er koncentreret i Sydasien og Afrika syd for Sahara.
Målet om at nedsætte dødeligheden for mødre med tre fjerdedele inden udgangen af 2015 er langt fra opnået. I perioden fra 1990 og til 2005 er det kun blevet til et fald på 5,4 procent, og uden en intens indsats er der ingen chance for at nå FNs udviklingsmål for 2015.
– Hvert år dør 500.000 kvinder af at være gravide, og 10 millioner bliver alvorligt syge, simpelt hen fordi de er ringere stillede end kvinder i den vestlige verden. Det tragiske er, at de fleste af disse dødsfald kunne forebygges med enkle midler som undersøgelser før fødslen og uddannet personale, siger Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.
I gennemsnit dør en ud af 76 kvinder i udviklingslandene som følge af deres graviditet. Og tallene er højest i Vest- og Centralafrika. I Niger er mødredødeligheden så høj, at man kan pege på 7 gravide kvinder og rent statistisk sige, at en af dem vil dø, fordi hun er gravid.
Antallet af kvinder, der dør under graviditet i u-landene, står i stærk kontrast til raten i de industrialiserede lande.
I Danmark dør en ud af 17.800 gravide kvinder af komplikationer. Her er det netop regelmæssige undersøgelser af gravide kvinder og uddannet personale, der gør forskellen.
Flere gravide bliver undersøgt
Der er trods alt sket lovende fremskridt på området. Flere og flere lande sætter ind med sundhedstjek, inden kvinderne føder, og antallet af undersøgelser er steget med 15 procent indenfor de sidste 10 år.
I dag får 75 procent af de gravide kvinder en eller anden form for undersøgelse før fødslen. Samtidig har mange lande øget antallet af uddannet sundhedspersonale.
I Asien er antallet af kvinder, der føder med uddannet hjælp, steget fra 31 til 40 procent mellem 1995 og 2005. Lignende forbedringer af sundhedssystemet sker også i mange afrikanske lande.
Mødredødelighed og et lands generelle sundhedssystem har en tydelig sammenhæng. For at opnå FNs udviklingsmål for 2015 er det nødvendigt at fokusere på bedre sundhedstilbud til kvinder og dermed også til børnene i udviklingslandene.
– Det er ikke kun en moralsk nødvendighed at redde en gravid kvinde fra at dø, det er også en sund investering, der gavner hendes børn, hendes familie, hendes lokalsamfund og hendes land. Der er også en klar sammenhæng mellem mødres sundhed og andre udviklingsmål som at udrydde fattigdom, nedsætte børnedødelighed og bekæmpe sygdomme, siger Tessa Wardlaw, UNICEFs internationale chef for statistik og monitorering.
Yderligere oplysninger hos:
Mette Maj Brochorst, UNICEF Danmark, tlf. 35 27 38 41, e-mail: [email protected]
Ditte Hartvig, UNICEF Danmark, tlf. 35 27 38 44, e-mail:[email protected]
Karin Aaen, Informationschef, UNICEF Danmark, tlf. 25 39 60 99, e-mail: [email protected]
UNICEF om UNICEF
Oprettet i 1946 som FNs børnefond. UNICEF arbejder i over 150 af verdens fattige lande for at sikre børn en sund og tryg opvækst, skolegang og beskyttelse mod vold, udnyttelse og aids.
I den industrialiserede del af verden har UNICEF 36 nationalkomiteer, heriblandt UNICEF Danmark, der oplyser om børns vilkår og rettigheder og samler penge ind til UNICEFs hjælpearbejde for verdens børn. UNICEFs arbejde er udelukkende finansieret af frivillige bidrag fra private bidragydere, regeringer, erhvervslivet og fonde.