Større og mere sammenhængende sundhedsprogrammer skal sikre børns sundhed og overlevelse. Sådan lyder budskabet i UNICEFs statusrapport ”The State of the Worlds Children 2008: Børns overlevelse”.
– Det hjælper f.eks. ikke at beskytte børn mod aids, hvis de ikke får ordentlig mad, der holder dem raske, så de kan optage medicinen, siger UNICEF Danmarks generalsekretær, Steen M. Andersen.
I efteråret 2007 offentliggjorde UNICEF, at børnedødeligheden på verdensplan var faldet med 23 procent siden 1990 og for første gang var under 10 millioner om året. I ”The State of the Worlds Children 2008: Børns overlevelse” fremlægger UNICEF strategien for videre fremskridt.
– Sammenhængende forbedringer af sundhedsprogrammer kan redde livet for mange af de 26.000 børn under 5, der dør hver dag, siger Steen M. Andersen og uddyber:
– Udfordringen er at sikre børn en hurtig og sikker adgang til sundhedsydelser. Derfor er større investeringer i sundhedsprogrammer afgørende for, at verdenssamfundet kan nå målet om at mindske børnedødeligheden med to tredjedele i 2015 i forhold til 1990.
Rapporten beskriver virkningen af enkle og billige indgreb og metoder, der kan redde børns liv, såsom amning, vaccination, myggenet og vitamin A tilskud. Erfaringer viser, at jo flere af metoderne man kombinerer, desto større er effekten af de enkelte metoder.
– Somalia er et glimrende eksempel på, at vi med integrerede programmer kan opnå meget positive resultater, fortæller chefen for UNICEF Somalia, danskeren Christian Balslev-Olesen.
– Til trods for at Somalia de seneste 15 år har været i kaos, ramt af borgerkrig, tørke og oversvømmelse, har vi opnået et fald på børnedødeligheden på omkring en tredjedel i forhold til 1990, anfører han.
Rapporten giver eksempler på succesfulde initiativer som the Measles Initiative – en global kampagne, der har været med til at reducere dødsfald af mæslinger med omkring 68 procent på verdensplan, og med mere end 90 procent i Afrika, siden 2000.
Intet sted er behovet for strategier for at redde liv større end i Afrika syd for Sahara. Her dør i gennemsnit hvert sjette barn, før det er fyldt 5 år.
Rapporten præsenterer en strategisk ramme, udviklet af UNICEF, WHO og Verdensbanken. Den skal hjælpe afrikanske lande med at nedbringe antallet af dødsfald blandt børn og barslende kvinder.
Strategien anbefaler:
• Gode data som en forudsætning for politik og programmer
• Integration af sundhedsydelserne for at sikre en sammenhængende behandling
• Flere penge til sundhed på de nationale budgetter
• Harmonisering af globale sundhedsprogrammer og partnerskaber
– Investering i børn og deres mødres helbred er ikke bare en sikring af de enkeltes rettigheder. Det er også en af de bedste investeringer lande, regioner og verdenen kan gøre for at skabe en bedre fremtid, påpeger Steen M. Andersen.
Yderligere oplysninger hos Karin Aaen, informationschef i UNICEF Danmark, tlf.
25 39 60 99 og Jakob Colville-Ebeling, kom.medarbejder, tlf. 61 65 61 95
UNICEF om UNICEF
I 60 år har UNICEF været verdens førende organisation for børn. UNICEF arbejder i 156 af verdens fattige lande for at sikre børn en sund og tryg opvækst, skolegang og beskyttelse mod vold, udnyttelse og aids.
I den industrialiserede del af verden har UNICEF 37 nationalkomiteer, heriblandt UNICEF Danmark, der oplyser om og samler penge ind til UNICEFs hjælpearbejde for verdens børn. UNICEFs arbejde er udelukkende finansieret af frivillige bidrag fra regeringer, erhvervslivet, fonde og private bidragydere