Udviklingsbistand kan blive langt mere effektiv, hvis de mange donorlande er parate til at nedtone deres individuelle profil.
Det viser DR-programmet, ”For mange kokke”, om sundhedsbistand til Tanzania, der vises første gang i aften kl. 18.20-18.50 på DR 2 (se også “Se-hør om 3V).
Til gengæld kan en mindre synlig donorprofil mindske opbakningen til at give bistand i den rige verden.
Ali Lusewa er en glad mand. Han leder en af Tanzanias mange små sundhedsklinikker, og selv om han godt kunne ønske sig bedre arbejdsvilkår – f.eks. må klinikken klare sig uden elektricitet – så er forholdene alligevel blevet langt bedre de seneste par år: Klinikken løber sjældent tør for medicin, og den har fået et lille beløb, den kan bruge til vedligehold og andre nødvendige ting.
Tanzanias sundhedsklinikker har generelt fået flere penge de seneste år, og det redder menneskeliv: På fem år er børnedødeligheden faldet med en fjerdedel. De nye penge kommer fra en særlig sundhedsfond, som de mange donorer, bl.a. Danida, i Tanzanias sundhedssektor er gået sammen om i stedet for hver især kun at støtte deres ”egne” projekter.
At den fælles bistand giver gode resultater, bekræftes af en ny stor evaluering af bistanden til Tanzanias sundhedssektor. Alligevel er den type bistand svær at ”sælge” over for den danske offentlighed, fordi det danske fingeraftryk i Tanzania bliver mindre synligt, end når pengene går til danske projekter.
TV-programmet ”For mange kokke” gør forsøget og tager seerne med til Tanzania – til Ali Lusewas sundhedsklinik og til regeringskontorerne i hovedstaden Dar es Salaam.
Topembedsmænd fortæller bramfrit om, hvor besværligt det var at styre sundhedsvæsnet, dengang de mange donorer øremærkede deres bistand til bestemte formål og projekter. Og hvor meget lettere det er blevet nu, hvor tanzanianerne selv er med til at bestemme, hvordan pengene i den fælles fond bruges bedst.
Men donorrepræsentanter kigger også selvkritisk på den måde, bistanden i årevis blev ydet på:
– Tidligere delte donorerne nærmest Tanzania op imellem sig,” fortæller Verdensbankens chefrådgiver for sundhed i Afrika, Julie McLaughlin og uddyber:
– UNICEF støttede sundhed i ét distrikt og havde én måde at gøre tingene på, og danskerne, tyskerne, hollænderne og Verdensbanken gjorde tingene på deres måde i de distrikter, hvor de støttede sundhed. Det skabte kaos og gjorde det helt umuligt for Tanzania.
”For mange kokke” ser tilbage på mange års mere eller mindre vellykket bistand til Tanzania og fortæller historien om, hvordan den nye og fælles sundhedsbistand fungerer.
– Det med at vi går ud og bygger vore egne sundhedsklinikker og sætter et lille dansk flag på, som vi jo vitterligt gjorde tidligere, det er slut, for det er ikke den måde, Tanzania får opbygget sit sundhedsvæsen på, siger souschef på den danske ambassade i Tanzania, Nicolai Ruge.
Han erkender i smame åndedrag, at den ny og bedre bistand kan være svær at gøre forståelig i Danmark.
– Men jeg synes bestemt, det ville være en skam, hvis man ser en faldende interesse for udviklingsspørgsmål, fordi vi ændrer måden, vi giver bistand på, i retning af noget, som al erfaring siger, giver mere værdi for pengene, anfører Ruge.
Programmet, ”For mange kokke”, bliver sendt på DR TV:
• Mandag d. 19. november, kl. 18.20 på DR2
• Lørdag d. 24. november, kl. 14.15 på DR2
• Søndag d. 25. november, kl. 11.00 på DR1
Programmet er tilrettelagt af den erfarne u-landsreporter, Jesper Heldgaard, og produceret af Dansk AV Produktion med støtte fra Danidas oplysningsbevilling.