17.000 deltog i årets ECCO Walkathon og valgte at bruge deres søndag på at gå penge ind til et godt formål. Det blev til 750.000 velgørende kroner, der blev doneret til de 3 organisationer, WWF-Verdensnaturfonden, UNICEF og Hjerteforeningen, skriver WWF Danmark på sit website mandag.
Igen i år stod prinsesse Alexandra for den officielle åbning. Hun lagde også vejen forbi WWFs telt på Kastellet. Her så hun WWFs udstilling om livet på Afrikas savanne, som pengene fra årets indsamling går til, hvis man har valgt at donere sit “gåbeløb” til WWF.
WWFs ambassadører, Nikolaj Kirk, Martin Thorborg og Asger Aamund bakkede op om arrangementet og gik rundt i Københavns gader sammen med alle de andre deltagere.
Pengene til UNICEF går til Bangladesh. Organisationen skriver om sit projekt:
I samarbejde med HCA-abc fonden vil UNICEF i de kommende år sikre skolegang til flere tusinde særligt udsatte børnearbejdere i Bangladesh
Projekt Fortovsskoler giver børnearbejdere i det fattige asiatiske land mulighed for at skabe sig selv en fremtid. Ved at give børnene en grundlæggende skolegang får de større chance for at bryde ud af fattigdomscirklen, og de er bedre beskyttede mod sygdom, udnyttelse og misbrug. Når de bliver voksne, vil de være bedre i stand til at tage vare på deres egne børn.
Bangladesh er et af de fattigste lande i verden og et af de tættest befolkede. Hver dag dør omkring 900 børn under 5 som følge af banale sygdomme, underernæring og ulykker. Store investeringer i uddannelse og sundhed har i de senere år givet synlige resultater, men omkring halvdelen af befolkningen lever stadig under fattigdomsgrænsen.
Mange børn bliver på grund af fattigdom nægtet retten til skolegang og må i stedet slide fra tidlig morgen til sen aften, ofte med de værste former for børnearbejde. Mindst 1,5 mio. piger kommer aldrig i skole. 51 procent af mændene og 70 procent af kvinderne i Bangladesh er analfabeter!
Der er flere end 6,6 mio. børnearbejdere mellem 5 og15 år i Bangladesh. De har mange slags jobs, hvoraf nogle er ulønnede, og andre er direkte livsfarlige. De fleste børnearbejdere har ikke mulighed for at gå i skole. De er fanget i en ond cirkel af manglende færdigheder, som tvinger dem til at blive i de dårligste jobs. Problemet er størst i slumområderne i byerne.
Projektbeskrivelse
Projektet kaldes på engelsk for BEHTRUC – Basic Education for Hard to Reach Urban Children. I Danmark har vi døbt projektet “Fortovsskoler”.
Fortovsskolerne er for børnearbejdere, som aldrig tidligere har haft chancen for at gå i skole. De er også for børn, som er droppet alt for tidligt ud af skolen, fordi de skulle arbejde. Og endelig er fortovsskolerne for piger, der er blevet forhindret i at gå i skole, fordi der var brug for deres arbejdskraft i hjemmet.
De små fortovsskoler er placeret der, hvor der er størst koncentration af børnearbejdere, og i de kvarterer, hvor børnene bor. Også lærerne er rekrutteret fra lokalområdet, hvilket gør det lettere at etablere en god kontakt mellem lærere, børn, familier og arbejdsgivere.
Projektmedarbejdere fra fortovsskolerne opsøger børnearbejdernes familier og forhandler med deres arbejdsgivere om at give børnene fri til at følge undervisningen i fortovsskolerne.
I fortovsskolerne underviser især kvindelige lærere, hvilket skaber bedre muligheder for at få pigerne i skole. Da de fattige familier ikke kan undvære børnenes arbejdskraft og indtægter, er undervisningen tilrettelagt sådan, at børnene er i stand til at passe et arbejde ved siden af deres skolegang. Projektet omfatter blandt andet uddannelse af lærerne.
Undervisningen i fortovsskolerne foregår i klasser med max. 30 elever i hver. Eleverne undervises 2 timer dagligt 6 dage om ugen. Indlæringen er udelukkende baseret på undervisningen i skoletiden, da det ikke forventes, at børnearbejderne har tid til og mulighed for at læse lektier.
Fortovsskolen virker som et slags indskolingsprojekt. Målet med undervisningen er, at børn, der har fået en dårlig start i livet, bliver i stand til at gå i de almindelige offentlige skoler på lige fod med andre børn.
Når det kan være så svært at få nedbragt antallet af børnearbejdere, hænger det sammen med folks opfattelse af børn. Det ser man bl.a. hos de familier, der har hushjælp. Pigerne har ingen rettigheder men lever som slaver, der arbejder 16 timer eller mere i døgnet, og som oven i købet risikerer at blive misbrugt seksuelt af manden i huset.
Det er derfor vigtigt, at hele Fortovsskole-projektet arbejder med at påvirke folks opfattelse af børnearbejderne. Der skal ændres holdninger både hos befolkningen, de lokale myndigheder og hos ministrene i den nationale regering. Arbejdsgiverne skal overbevises om, at de skal fjerne alle de farlige elementer, som børnene arbejder med, og de skal sikre, at børnene ikke udfører opgaver, der er skadelige for dem, hedder det.
Læs mere på www.wwf.dk og www.unicef.dk