Update: Det gør UNICEF lige nu i Libanon – brug for flere penge

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

UNICEF Danmark har fået mange henvendelser om situationen for nødhjælp til Libanon, efter at våbenhvilen er trådt i kraft, skriver organisationen i en pressemelding tirsdag.

Her følger de seneste opdateringer på UNICEFs indsats i Libanon

Nogle af de vigtigste kort:
Det er nu muligt at komme ind med nødhjælp til den sydlige del af Libanon. UNICEF har i løbet af de sidste 2 dage leveret især drikkevand, hygiejneudstyr og brændstof til Tyre, Rmeish og Hasbaya. Situationen vurderes fra time til time.

Onsdag morgen kl. 7 går medarbejderne på UNICEFs verdenslager i København igang med at pakke 2.000 kasser med legetøj og sportsudstyr til børn i Libanon
Indtil nu er der kun finansieret 27 procent af de 140 mio. kr., UNICEF har brug for til nødhjælpsindsatsen i konfliktområdet.

UNICEFs aktiviteter i Libanon
Den 15. august 2006

Situationen lige nu:

Set i lyset af den nyligt indgåede våbenhvile reviderer UNICEF sin indsatsplan for støtte til befolkningen i den sydlige del af Libanon og støtten til de flygtninge, der vender hjem fra Syrien og andre lande. Situationen vurderes fra time til time, for at sikre den bedst mulige indsats overfor de børn og familier, der er blevet ofre for konflikten.

UNICEF forsyninger, især drikkevand, hygiejneudstyr og brændstof, bliver fragtet til Rmeish, Hasbaya og Tyre.

UNICEFs kontorer i Tyre og Sidon genåbnede mandag.

En plan for vaccination af de tusinder af interne flygtninge, der er på vej sydpå, efter at våbenhvilen er trådt i kraft, er under udarbejdelse.

På grund af den meget store risiko for ueksploderet ammunition (UXO) i den sydlige del af landet, hvor tusinder af flygtninge nu vender hjem til, producerer UNICEF informationsmaterialer (foldere, radio- og tv-spots) om faren for krigsaffald, og hvordan man skal undgå eksplosionsulykker, især blandt børn

Mens der i sidste uge var bogstavelig talt lukket for adgang af nødhjælp til den sydlige del af Libanon på grund af bombardementerne, kommer nødhjælpen nu frem til denne del af landet. Det er vanskeligt på grund af den ødelagte infrastruktur, men det kan lade sig gøre, og vi behøver ikke længere at frygte for medarbejdernes liv.

Forsyninger:

– 18 vandtanke (1.500 kubikmeter pr. stk), 4 lastbiler med drikkevand på flasker og 1 lastbil med baby- og hygiejneudstyr ankom mandag til Tyre med skib.
– 4 lastbiler med drikkevand er kommet frem til Rmeish
– 4 lastbiler med drikkevand nåede mandag frem til Hasbaya
– Tirsdag ankommer følgende til Tyre med skib: 4 lastbiler med drikkevand, vandrensningsudstyr, 300 sæt babyhygiejneudstyr (bla bleer), andre hygiejneartikler, 6000 liter diesel til tre hospitaler
– Tirsdag ankommer 200.000 doser vaccine mod mæslinger til Beirut

På UNICEFs verdenslager i København går medarbejderne onsdag morgen i gang med at pakke 2000 recreational kits (store kasser med legetøj og sportsudstyr) til børn i Libanon. Efterfølgende skal der pakkes og sendes skolematerialer til Libanon.

Tidligere leverede forsyninger:

Siden starten af krisen i Libanon, har UNICEF (udover dagens aktuelle forsyninger) leveret:

– Medicin (inkl. midler mod diarré og lus) til dækning af 50.000 menneskers forbrug
– 50 vandtanke på hver 5000 liter til Beirut, Aley og Chouf distrikterne, til dækning af 23.000 menneskers forbrug
– 60.000 liter drikkevand på flasker til befolkningen i det sydlige Libanon
– 177 ”family water kits”, som består af vanddunke, vandrensningstabletter og andet vandudstyr, til 73.000 menneskers forbrug
– 3.150 kasser med vandrensningstabletter til Beirut og den sydlige del af landet, til dækning af 63.000 interne flygtninges forbrug
– 26.396 stykker sæbe til alle områder berørt af konflikten
– 263.000 bleer til alle områder berørt af konflikten
– 180 kasser med legetøj og sportsmaterialer til 16.200 børn

Prioriteringer

Højeste prioritet for UNICEF lige nu er at undgå udbrud af epidemier blandt de tusindvis af flygtninge, der vender tilbage til ødelagte hjem og byer. Epidemier med vandbårne sygdomme eller smitsomme børnesygdomme rammer altid børnene først.

Midlet til at redde børnenes liv og helbred er forsyning af rent drikkevand, hygiejneudstyr, medicin og brændstof til hospitalerne, samt vaccination af børnene, især mod mæslinger.

Det er også ekstremt vigtigt at sørge for psykisk førstehjælp til børnene. Det, de har oplevet under konflikten, mærker dem for livet. Hvis vi får sat nogle aktiviteter i gang for børnene så hurtigt som muligt, kan det forhindre, at tusindvis af børn bliver alvorligt traumatiserede.

Indtil nu er kun 27 procent af de penge, som UNICEF skal bruge til nødhjælp i det konfliktramte område, finansieret. Derfor er en hovedprioritet også at appellere til regeringer og privatpersoner om flere bidrag til hjælpearbejdet

UNICEF Danmark har åbnet flere numre, så den danske befolkning kan støtte børn ramt af konfliktet i Mellemøsten:

Man kan give et online bidrag på www.unicef.dk eller ringe 90 56 56 16 og støtte med 100 kr. Videre kan man støtte indsamlingen med 100 kr. ved at sende SMS
med ”børn” til 1231, eller give et bidrag på gironummer 066 70 800.

Yderligere oplysninger hos informationschef Karin Aaen på tlf. 25 39 60 99.