Hårde kampe i Mogadishu tvinger MSF til at lukke delvist ned

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Heftige kampe i Somalias hovedstad Mogadishu har endnu en gang sendt tusinder af mænd, kvinder og børn på flugt.

Der hersker totalt kaos i byen, og Læger uden Grænser (MSF) har været tvunget til at lukke nogle af sine aktiviteter i dele af byen, skriver organisationen i en pressemelding onsdag.

Brande efter granatnedslag, eksplosioner og åbne kampe mellem forskellige væbnede grupper har tvunget de fleste indbyggere i den nordlige del af Mogadishu – i distrikterne Yaqshid, Karan og Abdul-Azziz – til at flygte.

Læger Uden Grænser har måttet lukke en børneklinik og sundhedsklinikker i området, fordi de ansatte – ligesom resten af indbyggerne – var nødt til at flygte fra kampene.

Det er første gang i de 17 år MSF har arbejdet i det nordlige Mogadishu, at organisationens medarbejdere har været tvunget til at flygte. Holdet gennemførte i gennemsnit 2.500 konsultationer om ugen og havde flere end 400 underernærede børn i behandling.

At situationen er fortvivlende ses også tydeligt på Daynile Hospital i den vestlige del af Mogadishu, hvor man siden begyndelsen af maj har behandlet 869 sårede og udført 49 operationer.

Af de patienter, som fik akut lægehjælp, var 162 børn under 5 år og 156 kvinder. 12 patienter døde af deres kvæstelser.

En halv million flygtninge, som bor langs vejen til Afgooye vest for Mogadishu mangler helt akut mad og vand, ligesom de har yderst begrænset adgang til lægehjælp.

Antallet af flygtninge og de forhold, de lever under, udgør en alvorlig risiko for epidemier som mæslinger og kolera.

Læger Uden Grænser opfordrer alle konfliktens parter til at respektere den store humanitære organisations aktiviteter og det arbejde, dens somaliske kolleger udfører med at give medicinsk og humanitær bistand i nogle af de værste forhold, man kan forestille sig, hedder det.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i MSF, E-mail: [email protected], tlf. direkte: 39 77 56 06, Mobil: 29 70 29 79 og web: www.msf.dk