9 MSF-udsendte fejrer Jul ude på jobbet – langt fra idyl og overflod

Redaktionen

9 danskere fejrer i år jul uden gris og gran som udsendte for Læger uden Grænser (MSF). Men selv om man er langt hjemmefra, bliver det som regel altid jul under en eller anden form, skriver organisationen i en presserundsendelse fredag.

De udsendte er godt spredt på projekter rundt om på det afrikanske kontinent. I Liberias hovedstad, Monrovia, arbejder sygeplejerske Kirsten Pagaard Rold og jordemoder Sanni Bundgaard, og i nabolandet Sierra Leone arbejder administrator Matthias Gamrath i landets næststørste by, Bo.

Maibritt Heiden er udsendt sygeplejerske i Pibor i Sydsudan, og Himedan Himedan er projektkoordinator i byen Degahbur i Etiopiens konfliktfyldte Somali-region.

I det sydlige Afrika er Marie Villumsen netop ankommet til Zimbabwe som administrator af Læger uden Grænsers koleraindsats. I Zimbabwes hovedstad Harare befinder læge Mohamed Eltom Hamid sig også. Han fungerer som medicinsk koordinator på et hiv/aids-bekæmpelsesprojekt.

Bioanalytiker Ulla Collins befinder sig også syd for Ækvator, nærmere bestemt i Thyolo-distriktet i Malawi, hvor hun er ansvarlig for laboratoriet i MSFs arbejde med hiv-smittede og tuberkulosepatienter.

Fester og fridage i Sierra Leone

Selv om den næppe bliver hvid, bliver det også jul i år, fortæller Matthias Gamrath fra Sierra Leone.

Han og hans kolleger spiser julemiddag sammen den 24. december. Den 25. og 26. december er helligdage i det vestafrikanske land, og juledag bruger de udsendte på en lille udflugt. Den 27. december er alle Læger uden Grænsers godt 400 ansatte inviteret til nytårsfest på rådhuset i byen Bo.

Langt fra idyl og overflod

Helt så fredeligt er det dog ikke altid at holde jul som udsendt, fortæller Læger uden Grænsers rekrutterings- og udsendelseschef, Merete Engell. Hun har selv som udsendt sygeplejerske holdt jul i Afghanistan i 2001 og i Darfur i 2004.

– Det var begge gange meget usædvanlige forhold at holde jul under, for det er begge muslimske lande, og begge gange arbejdede vi i regulære krigszoner. Der var ingen julefred og idyl, og kontrasten til den overflod, vi kender fra dansk jul, var slående, anfører hun.

– Konflikter holder ikke juleferie, og det lykkes ikke altid at opretholde julefreden, men alligevel er højtiden en god mulighed for at samles med de andre udsendte, siger Merete Engell og uddyber:

– Selv om vi stod stand-by til at tage os af patienter, forsøgte vi at hygge os lidt og få det til at ligne en traditionel jul i det kaos, vi befandt os i. Ens kolleger på stedet bliver ret hurtigt til ens ”familie”, som det er naturligt at holde jul sammen med, men jeg ringer også altid hjem til familien i Danmark over satellittelefonen.

De udsendte har i år modtaget en beskeden julegave fra Læger uden Grænser i Danmark, der bl.a. består af nogle blade, en usb-nøgle og den klassiske gave til danskere i udlandet: dansk lakrids og vingummi.

Dåseand udgjorde menuen

Det var også en pakke fra Europa, der sikrede en nogenlunde traditionel jul i Darfur i 2004.

Merete Engell og læge og medlem af Læger uden Grænsers bestyrelse, Vibeke Brix Christensen, besluttede sig for at holde dansk jul for de 20 udsendte fra 15 lande, og menuen var sikret, fordi MSFs Genève-kontor havde sendt en dåse ”ande-confit” – den klassiske franske ret ”and kogt i eget fedt”.

Anden juledag inviterede holdet beboerne i området til ”åbent hus”, og flere hundrede kom forbi og besøgte Læger uden Grænsers lejr.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), tlf. 39 77 56 06, e-mail: [email protected], web: www.msf.dk