Merete Engell, der har været udsendt for Læger uden Grænser otte gange, har skrevet en meget personlig bog om sine erfaringer som udsendt til ernæringskatastrofer, krigszoner og områder med epidemier. Hun fortæller i bogen om kunsten at sætte egne grænser, når man arbejder i verdens brændpunkter, skriver MSF i sit seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag.
”Det tog lang tid, før jeg holdt op med at scanne Hovedbanegården, når jeg gik mod toget. Når jeg kom op i den store hal, kørte mit blik frem og tilbage hen over folk for at se, om alt var i orden. Det var blevet en vane for mig. Jeg skulle lige afveje situationen, se, om alle opførte sig normalt, og mærke, om der var fare på færde”.
Sådan indleder Merete Engell bogen ”Sygeplejerske i verdens brændpunkter”, om livet som udsendt sygeplejerske for Læger uden Grænser, hvor hun tager læseren med på sine udsendelser til blandt andet Etiopien, Sudan, Niger, Den Demokratiske Republik Congo og Liberia.
Det er ikke en lyserød historie om at være helt og redde verden, men en stærk personlig fortælling om idealer, som bliver udfordret, om at blive mentalt udmattet, og om hvor svært det kan være finde sine egne grænser, når man befinder sig et sted, hvor alle regler overtrædes og al sund fornuft er tilsidesat.
”Udsendte for Læger uden Grænser betragtes jo tit som helte. Mit ærinde med bogen er at give et mere nuanceret billede af, hvad det vil sige, at være udsendt. Så jeg fortæller også om vores fejl, om det, som var virkelig svært – og om hvorfor det alligevel har været det hele værd”, fortæller Merete Engell.
Merete Engell blev uddannet som sygeplejerske i 1998 på Bispebjerg Sygeplejeskole, er kåret af P3’s lyttere til ”Verdens Sejeste Dansker” og har modtaget Florence Nightingale Medaljen. Hun arbejder i dag på Læger uden Grænsers kontor i København.
Bogen udgives på Informations Forlag.
/mdo