MSF: Tuberkulosepatienter lades i stikken i Kina

Redaktionen

Læger uden Grænser (MSF) opgiver nu at hjælpe patienter i kinesisk provins efter bøvl med myndighederne, skriver MSF Danmark i en pressemelding onsdag.

MSF forsøgte efter henvendelse fra Kinas nationale tuberkuloseprogram at starte et projekt i provinsen Indre Mongoliet. Efter 2 års forhandlinger med nationale-, provins- og regionale myndigheder har organisationen nu opgivet at starte projektet.

– Det er ekstremt frustrerende ikke at have mulighed for at reagere, når man ved, at folk har brug for livsnødvendig behandling, siger Meinie Nicolai, chef i Læger uden Grænsers operative hovedkvarter i Bruxelles og lægger til:

– Da det ikke lykkedes os at få en aftale, kan vi ikke sætte en eneste patient i behandling. Og fordi de ikke kan få behandling andre steder, er mange døde, mens processen blev forhalet i mødelokalerne.

Færre end en procent af verdens patienter med multiresistent tuberkulose modtager den rette behandling. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er der omkring 500.000 nye tilfælde hvert år.

På trods heraf blev kun 30.000 tilfælde opdaget sidste år, og blot 3.681 patienter behandlet efter internationale standarder og med kvalitetssikret medicin.

Ministre fra lande, der er hårdest ramt af multiresistent tuberkulose, mødes onsdag til en WHO-konference i Beijing. Læger uden Grænser opfordrer ministrene til at forpligte sig til at behandle flere med multiresistent tuberkulose og foretage den nødvendige forskning, der kan forbedre behandlingsmulighederne.

Værtslandet Kina, som har en fjerdedel af verdens samlede tilfælde af multiresistent tuberkulose, er selv eksempel på problemerne med at komme sygdommen til livs.

Vigtigt at investere i forskning

Behandling af multiresistent tuberkulose er kompleks, langvarig og involverer medicin, der ikke er optimal og som kan have alvorlige bivirkninger. Derfor er der akut brug for at fremskynde processen med at udvikle ny og bedre medicin og diagnosemetoder og at forske i bedre behandling.

– Det er afgørende, at højt belastede lande har evnerne og nogle af de ressourcer, der er brug for til at forbedre behandlingen for multiresistent tuberkulose, siger læge Tido von Schoen-Angerer, der er direktør for Læger uden Grænsers “Kampagne for Adgang til Livsvigtig Medicin”.

– Mødet i Beijing er en mulighed for landene for at gøre noget ved krisen ved at sætte mål om flere patienter i behandling, enes om at importere kvalitetssikret medicin og at oprettet fælles forskningsprojekter, siger han.

I 2007 behandlede Læger uden Grænser 574 patienter for multiresistent tuberkulose i 12 projekter, i bl.a. Sydafrika, Indien, Usbekistan, Georgien og Armenien.

Yderligere oplysninger hos Sune Juul-Sørensen, kommunikationsmedarbejder i Læger uden Grænser (MSF), tlf. 39 77 56 18, e-mail: [email protected], Web: www.msf.dk