Læger uden Grænser: Horrible forhold for flygtninge i Sydafrika

Redaktionen

Pressemeddelelse

Vold, voldtægt, chikane og rædselsfulde leveforhold er hverdag for tusinder af flygtninge fra Zimbabwe, der i dag lever i Sydafrika. Det skriver Læger uden Grænser, der i dag offentliggør en rapport om forholdene.

Den seneste tids politiske udvikling i både Zimbabwe og Sydafrika har ikke ændret på det faktum, at tusinder af zimbabweanere dagligt flygter over grænsen og leveforholdene for de flygtede i Sydafrika er heller ikke blevet bedre. Læger uden Grænser opfordrer Sydafrikas regering og FN til øjeblikkeligt at forbedre flygtningenes situation.

Læger uden Grænser gennemfører mellem 4.000 og 5.000 konsultationer hver måned ved grænsen mellem de to lande ved byen Musina samt i det indre Johannesburg, hvor op mod 4000 flygtninge søger ly hver nat ved den Centrale Metodistkirke.

“Mange af de flygtninge, der når til vores klinikker lider af kroniske sygdomme som hiv og tuberkulose og alvorlige skader, ofte efter at være blevet voldtaget under flugten over grænsen, men også i selve Sydafrika. Antallet af konsultationer i Johannesburg er næsten tredoblet det seneste år, og det viser, at zimbabweanere i stort omfang nægtes adgang til basal lægehjælp. De kommer til os, fordi de ikke har andre steder at henvende sig,” siger læge Eric Goemaere, der er medicinsk koordinator for Læger uden Grænser i Sydafrika.

Den sydafrikanske forfatning garanterer adgang til lægehjælp for alle, der bor i landet, inklusive flygtninge, asylansøgere og migranter uanset retslig status. Men i virkeligheden møder patienterne fra Zimbabwe direkte afvisninger, afkræves skyhøje beløb for behandling eller møder lange forsinkelser og utilstrækkelig behandling.

“Vores patienters beretninger er chokerende,” siger Bianca Tolboom, sygeplejerske og projektkoordinator i Johannesburg.

“Gravide kvinder, bevidstløse eller kritisk syge mennesker og sågar en 6-årig pige, der var blevet voldtaget, er alle blevet nægtet medicinsk hjælp. Det er under al kritik, det er medicinsk uetisk og det er en krænkelse af deres rettigheder under den sydafrikanske forfatning. Det er et mareridt, og det må stoppe nu.”

I april havde flere end halvdelen af de patienter, Læger uden Grænser behandlede i Musina været udsat for massevoldtægt og 70 procent var blevet voldtaget, mens de blev truet med skydevåben, knive eller andre våben.

Læs rapporten ‘No Refuge, Access Denied’ på www.msf.dk

For yderligere information, kontakt: Christian Nørgaard Kommunikationsmedarbejder, Læger uden Grænser (MSF)

Telefon: 39775612

E-mail: [email protected]

Web: www.msf.dk