Søndag aften tog danskerne afsked med Danmarks Radios TV-serie “Sommer”.
Uge efter uge er serien blevet fulgt af over en million seere med sine stærke personer, og en af dem er udviklet i tæt samarbejde med en virkelig person.
Under forarbejdet til serien stod det hurtigt klart, at Jakob Sommers karakter skulle bæres af idealisme. For en læge var et engagement i f.eks. organisationen “Læger uden Grænser” (MSF) nærliggende, skriver DR online mandag.
Forfatterne tog derfor i deres reserach kontakt til organisationens danske hovedkontor. Senere kom formanden for MSF Danmark, Søren Brix Christensen, på banen. Og det er blevet til adskillige fredagsbesøg i praksisen i Nivå i Nordsjælland. Søren Brix holder fri denne ugedag fra almindeligt praktiserende arbejde til fordel for sit humanitære.
Drevet af sit engagement har Søren Brix ikke alene kunnet give skuepilleren Lars Ranthe inspiration til arbejdet med rollen Jakob. Men også med eksempler fra sine egne år som udsendt har han givet adskillige ideer til forfatternes arbejde – f.eks. seriens åbnings-sekvens.
Om Læger uden Grænser
Læger uden Grænser (Médecins Sans Frontières) er en international organisation, der blev stiftet i 1971.
Læger uden Grænser har eksisteret i Danmark siden 1993.
Læger uden Grænser yder medicinsk nødhjælp, men pligten til at vidne står også centralt. Det er ikke nok at give medicin og yde lægehjælp, der må også gribes fat om årsagen til eventuelle konflikters opståen. Derfor lægger man vægt på at fortælle om de forhold, som organisationens udsendte er vidner til.
For at blive udsendt med Læger uden Grænser skal man være læge, sygeplejerske, psykolog, jordemoder, bioanalytiker, logistiker eller administrations- og økonomiuddannet.
Læger uden Grænser i Danmark sendte sidste år 46 på arbejde i krigs- og konfliktområder og til områder med hungersnød, fattigdom og udbrud af epidemier.
Læger uden Grænser har en regel om at maximalt 1/5 af de indsamlede penge må komme fra staten. Det skal sikre, at man kan arbejde uafhængigt af regeringer, politiske og økonomiske interesser.
Læger uden Grænser har projekter i flere end 70 lande, hovedparten af dem i Afrika.