Overbelastede hospitaler i Gaza efter angreb

Redaktionen

De seneste dages israelske luftangreb mod Gaza-striben anslås at have dræbt omkring 300 og såret yderligere 1.000 heriblandt mange civile.

Læger uden Grænser (MSF) behandler sårede i et forsøg på at aflaste Gazas overbebyrdede hospitaler, skriver organisationens danske afdeling i en pressemelding mandag.

I løbet af weekenden har Læger uden Grænser givet medicinsk udstyr til Kemal Edwan hospitalet i det nordlige område af Gaza og til hovedhospitalet Shifa Hospital. Begge var i stor nød for medicinsk udstyr. Det drejer sig hovedsageligt om bandager, desinfektionsvæsker og antibiotika til de sårede og til patienter med brandsår.

På både Kemal Edwan and Shifa hospitalerne er de ansatte overbebyrdede på grund af det enorme antal sårede, der er bragt til behandling. Begge steder er der mangel på plads til at håndtere de mange patienter.

Søndag var Læger uden Grænsers folk i Gaza ikke i stand til at bevæge sig rundt i Gaza-striben, men mandag har de nationalt ansatte kunne komme frem til MSFs klinik i Gaza By.

Herfra forsøger de at behandle sårede for at afhjælpe presset på hospitalerne, men den igangværende bombning af byens centrum kan forhindre, at det arbejde kan fortsætte.

Det er endnu ikke lykkedes de ansatte at nå frem til Læger uden Grænsers børneklinik, som ligger tæt på Kemal Edwan hospitalet.

Et hold bestående af 3 læger og sygeplejersker fra MSF arbejder på Shifa hospitalet, hvor de hjælper med at undersøge patienternes behov for hjælp og prioritere, i hvilke rækkefølge de skal behandles.

Afhængigt af sikkerhedssituationen bliver nogle af patienterne overført til Læger uden Grænsers klinik i organisationens ambulance.

Siden juli 2007 har MSF ydet hjælp – bl.a. fysioterapi – til flere hundrede, der er såret som følge af kampe i Gaza-striben.

I marts 2008 åbnede Læger uden Grænser en børneklinik i Gaza for børn under 12 år, ligesom vi tilbyder psykologisk, medicinsk og social støtte til familier berørt af vold i både Gaza og i Nablus på Vestbredden.

Læger uden Grænser har arbejdet i Gaza-striben og på Vestbredden siden 1989 og har i øjeblikket 11 internationalt og 108 nationalt ansatte i de to områder.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser, Mobil 29 70 29 79, e-mail: [email protected], web: www.msf.dk