På internationalt plan er det ikke et problem at finde læger, der ønsker at arbejde for Læger uden Grænser (MSF), men de danske læger har ikke så let ved at rejse ud for at yde en humanitær indsats.
En væsentlig årsag er nye stramninger i forhold til, hvor hurtigt lægeuddannelsen skal klares, skriver MSF Danmark i sit seneste elektroniske nyhedsbrev onsdag.
I 2007 blev i alt 1.117 læger sendt ud med Læger uden Grænser, og tallet har været støt stigende gennem de senere år. Men i Danmark står det anderledes til. Læger uden Grænser i Danmark sendte sidste år blot 9 læger i felten, og meget tyder på, at man vil nå lignende niveau i år.
Sammenlignet med tidligere er tendensen for nedadgående. I begyndelsen af årtusindet var omkring hver tredje danske udsendte fra Læger uden Grænser en læge – i år tegner det til at blive hver ottende.
– Der er ingen tvivl om at mange yngre læger føler sig presset af de skærpede tidsrammer for, hvor hurtigt en lægeuddannelse skal tages, siger Michael G. Nielsen, der er direktør for Læger uden Grænser i Danmark.
Færdiguddannede læger skal gå i gang med en speciallægeuddannelse senest 4 år, efter at de er færdige med grunduddannelsen. På de 4 år skal de nå at være i turnus- og introduktionsstillinger og samle kompetencer og point til at komme i betragtning til en speciallægestilling. Og her tæller humanitært arbejde ikke.
Tidspres, afsavn og sikkerhed
– Vi har spurgt de yngre læger, hvad der får dem til at fravælge humanitært arbejde. Ud over tidspresset i forhold til uddannelsen, så synes flere, at MSFs krav om at de skal kunne sendes ud i tilsammen 12 måneder er en forhindring, siger Michael G. Nielsen.
Læger uden Grænser stiller kravet om de 12 måneder, fordi man vil sikre kontinuiteten i arbejdet i felten og at det lægefaglige niveau forbliver højt, hvilket kortere udsendelser ville gøre vanskeligere.
Så det er et krav, MSF ikke umiddelbart har tænkt sig at slække på.
Af andre begrundelser for ikke at lade sig sende ud til humanitært arbejde er afsavnet i forhold til familie og venner og mange danske læger er også bekymret for deres personlige sikkerhed.
– Det ville være forkert at påstå, at vores arbejde ikke er farligt. Vi arbejder ofte mellem krigsførende parter, i områder med stor elendighed, dårlig infrastruktur og under primitive forhold. Men vore medarbejderes sikkerhed ligger os meget på sinde, og vi tager alle de forholdsregler, man overhovedet kan under de betingelser, siger Michael G. Nielsen.
Læger uden Grænser vil fortsætte med at lægge pres på politikerne for at få samme dispensation fra den såkaldte 4-årsregel, som f.eks. lægerne i det danske forsvar har fået.
Læs mere på www.msf.dk