MSF ud af etiopisk region

Redaktionen

Da Læger uden Grænser (MSF) ikke er i stand til at hjælpe den befolkning, der lider under en intern konflikt i Somali regionen i Etiopien, har organisationen besluttet at stoppe hjælpeprogrammerne og trække sig ud, fremgår det af en pressemelding fra MSF Damark torsdag.

Siden april 2007 har forøget vold og økonomisk blokade, som relaterer sig til konflikten mellem de etiopiske myndigheder og oppositionskræfter, haft alvorlige konsekvenser for civilbefolkningen, hedder det.

Den humanitære situation er yderligere forværret af tørke, som har ført til en alvorlig ernæringskrise – også i andre regioner i Etiopien.

Nomadefolkene i Somali regionen må leve med begrænsninger af deres bevægelsesmuligheder, som ikke tillader dem at udføre deres normale overlevelsesstrategier, samt forhindrer dem i at få adgang til sundheds- og fødevarehjælp.

Gentagne administrative forhindringer og trusler mod Læger uden Grænsers medarbejdere i Fiiq området har forhindret organisationen i at give akut medicinsk hjælp til den udsatte befolkning, anføres det.

Trods underskrevne aftaler med de føderale myndigheder har Læger uden Grænsers internationale nødhjælpsarbejdere ikke modtaget de nødvendige arbejdstilladelser og kun kunnet opholde sig i regionen i kortere perioder.

– De seneste 6 måneder af vores indsats har vores medicinske hold kun kunnet arbejde i 10 uger i Fiiq by og 5 uger i udkanten af byen, hvor de mest alvorlige behov er. Det har betydeligt formindsket vores medicinske indsats, siger Hugues Robert, som leder Etiopien-programmet i Geneve.

Kun 84 børn er behandlet for alvorlig underernæring, selv om andelen af sådanne børn er helt op til 9 procent i nogle landsbyer, der blev undersøgt i maj. Andelen af stærkt underernærede er lige så slem som i de 2 regioner i Etiopien, hvor Læger uden Grænser de seneste 2 måneder har behandlet flere end 9.500 stærkt underernærede børn.

Ud over dette har Læger uden Grænser kun været i stand til at give 677 konsultationer i det værst påvirkede område uden for Fiiq by.

Myndighedernes attitude overfor humanitære organisationer har udviklet sig til gentagne arrestationer af Læger uden Grænsers personale, uden at der efterfølgende er rejst anklage eller givet en forklaring.

– Vi er ude af stand til løbende at gennemføre vore egne uafhængige vurderinger af behovene samt udføre en uafhængig indsats, hvor behovene er størst. Trods gentagne forsøg på at forbedre vores forhold til myndighederne kan Læger uden Grænser kun beklage manglen på humanitært rum til at gennemføre uafhængig og upartisk hjælp, gør Hugues Robert gældende.

På et tidspunkt, da der er akut behov for at forøge MSF-indsatsen, appellerer organisationen til den etiopiske regering om at ændre arbejdsforholden for humanitære organisationer i Somali regionen.

Læger uden Grænser har arbejdet i Etiopien siden massesulten i 1984-85 og omfatter udover de normale aktiviteter en katastrofeindsats overfor ernæringskrisen, hvor der p.t. er udsendt 6 danske sygeplejersker og logistikere. Endnu 3 nødhjælpsarbejdere er på vej den kommende uge.

Yderligere oplysninger hos kommunikationsmedarbejder Mikkel Dalum, e-mail: [email protected], tlf. direkte: 39 77 56 12, web: www.msf.dk