Nyt dansk samarbejde for at bekæmpe underernæring i 3V

Redaktionen

Nogle af Danmarks fremmeste ernæringseksperter har indledt et samarbejde med den humanitære organisation Læger uden Grænser (MSF) for at udvikle metoder og mere viden om, hvordan man bekæmper underernæring.

Bl.a. håber man at kunne forbedre de eksisterende ernæringstilskud til underernærede børn og eventuelt udvikle nye, skriver MSF Danmark i en pressemeddelelse lørdag.

Professor Henrik Friis fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, siger om det nye samarbejde:

– Som forskere fokuserer vi naturligt nok på alt det, vi ikke ved, og vi har en tilbøjelighed til altid at mene, at der er behov for mere forskning, inden vi kan handle. Læger uden Grænser er fantastisk gode til at gøre opmærksom på, hvor det brænder på, og så at handle og gøre noget ved problemerne. Begge dele er rigtige, men ingen af delene er rigtige, hvis de står alene.

Læge og bestyrelsesmedlem i Læger uden Grænser, Vibeke Brix Christensen, er også optimistisk ved udsigten til et tættere samarbejde.

– Ude i felten ser Læger uden Grænser hver eneste dag konsekvenserne af underernæring, og vil gerne optimere vore behandlingsstrategier ved at bruge ny viden på ernæringsområdet. Forskernes viden og forskning kan direkte omsætte til bedre ernæringsstrategier og produkter, siger hun.

Både professor Henrik Friis og professor Kim Fleischer Michaelsen fra Det biovidenskabelige fakultet ved Københavns Universitet vil i den kommende uge tale ved en international konference om underernæring, som Læger uden Grænser er vært for i Geneve.

– Jeg vil understrege vigtigheden af ernæring i forhold til behandling af patienter med tuberkulose og hiv. Nye data tyder på, at ernæringstilskud kan være af afgørende betydning for de patienter. Ernæring bør tænkes ind i ind i alle programmer, der har med hiv at gøre, og være en del af behandlingen af tuberkulose.

– Men det er ikke ligegyldigt, hvad man giver – hvis sammensætning og doser ikke er rigtige, risikerer man at gøre mere skade end gavn. Her er der lavet skammeligt lidt forskning, siger Henrik Friis.

Yderligere oplysninger hos:

Professor Henrik Friis: Tlf. 26 25 39 68, [email protected], professor Kim Fleischer Michaelsen: Tlf. 24 65 35 26, [email protected], læge Vibeke Brix Christensen: Tlf. 51 76 50 74, [email protected] og Maria Dohn, kommunikationschef Læger uden Grænser (MSF), Tlf. 39 77 56 06, Mobil 29 70 29 79, [email protected], web: www.msf.dk