RCT får Kennedy Selskabets Mænd af Mod pris

Redaktionen

KØBENHAVN, 15. Oktober 2008: Kennedy Selskabet har tildelt årets Mænd af Mod pris til Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre for ”vedholdende, saglig og modig indsats mod tortur og for rehabilitering af torturofre”.

I sin begrundelse siger Kennedy Selskabet blandt meget andet: ”I 2006 konstaterer RCT, at ”Krigen mod terror” siden den 11. september 2001 har sat forbudet mod tortur under pres…..”

”Den 13. marts 2008 henstillede RCT i et brev til statsministeren, ”at Danmark snarest over for den amerikanske præsident George W. Bush åbent og i klare vendinger protesterer mod det veto, som præsident Bush har nedlagt over for Kongressens og Senatets forsøg på at begrænse CIAs brug af torturlignende afhøringsmetoder, bl.a. water-boarding.” Hele begrundelsen kan læsespå www.rct.dk.

– Vi er meget glade for Kennedy-Selskabets pris, som står for den bedste amerikanske menneskerettighedstradition. Begrundelsen – at RCT har opfordret den danske regering til at sige fra over for USA’s brug af tortur – yder Kennedy-brødrene ære ved klart at fordømme tortur, siger koordinator Tue Magnussen, RCT, til u-landsnyt.dk. Og han tilføjer:

– Udover det flotte selskab af tidligere prismodtagere noterer vi os med stolthed, at tildelingen sker med henvisning til ordene fra den tidligere prismodtager Willy Brandt: ”Den bedste ven er ikke skulderklapperen, men den, der yder én den fornødne kritik”.

Prisen, som foruden begrundelsen er John F. Kennedys bog ”Mænd af mod” overrækkes 3. december i forbindelse med åbningen af en international konference om rehabilitering af torturofre, som RCT er vært for i København.

Tidligere modtagere er blandt andre: Anwar Sadat, Willy Brandt, Andrej Sakharov, Aung San Suu Kui, Læger uden Grænser, Dalai Lama, Folkekirkens Nødhjælp, Desmond tutu og dronning Margrethe.