Festival-Klimagave på 2 millioner kr.

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Roskilde Festivals fond offentliggjorde søndag den hidtil største humanitære klimagave i Danmark i form af 10 kombinerede vindmøller og solcelle anlæg, der skal skaffe energi til overrisling af tørkeramte marker i Malawi i det sydlige Afrika.

Gaven er på 2 millioner kr., og de 10 anlæg er udviklet i samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp og Grundfos, skriver Nødhjælpen i en pressemelding.

Desuden har festivaldeltagerne haft mulighed for at købe vindmølleandele i forbindelse med deres tilmelding til festivalen, hvilket har skaffet penge nok til endnu 2 anlæg.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, er begejstret for den store donation:

– Det er et genialt koncept. Roskilde Festival viser vejen til, hvordan vi på én gang kan hjælpe u-landene med at modgå de negative konsekvenser af klimaændringerne og samtidig fremme teknologioverførsel indenfor bæredygtig energi.

Vindmøllerne og sol-panelerne indgår i Folkekirkens Nødhjælps arbejde med landbrugsopbygning i Malawi og vil via lokale samarbejdspartnere komme flere tusinde landsbyboere til hjælp.

17.000 underskrifter til klimaminister

På festivalen har flere end 17.000 deltagere skrevet et postkort til politikerne, hvor de kræver en ”Fair klimaaftale” ved FNs klimatopmøde i København til december.

De 17.000 underskrifter blev overrakt klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) på festivalens Orange scene. Det er den hidtil største folkelige manifestation i forbindelse med det kommende klimatopmøde.

Henrik Stubkjær:

– De mange underskrifter samlet ind i løbet af festivalen lægger nu øget pres på regeringen for at melde ud med klare mål og handlinger, som sikrer en fair klimaaftale.

– Det vil sige en aftale, hvor vi kompenserer udviklingslandene for de negative konsekvenser af klimakrisen og samtidig forpligter os selv til at reducere udledningen af drivhusgasser, så den globale temperaturstigning kan holdes under 2 grader.

Pengene burde kunne findes – havde VK-regeringen videreført den politik for miljø- og u-landsbistand, som var fastlagt frem til 2001, ville Danmark i dag kunne give 8 milliarder kr. ekstra til klimabistand om året – uden at skære i udviklingsbistanden.

De penge mangler i dag, da VK-regeringen med slid har svunget spareøksen over bistanden til verdens fattige nationer.

Behovet i fremtiden kommer til at ligge på mellem 6 og 12 mia. kr., fremgår det af en nylig rapport fra Folkekirkens Nødhjælp med titlen “Danmark: Klimaduksen løber fra regningen”, som kritiserer VKs politik. Se også
http://www.noedhjaelp.dk/sider_paa_hjemmesiden/her_arbejder_vi/saerlige_emner/klima/laes_mere/skarp_kritik_af_den_danske_regerings_klima_indsats

Yderligere oplysninger hos generalsekretær Henrik Stubkjær, tlf. 29 70 06 00